PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

40 anys de recerca i de preservar documentació

El Consell General va crear l’Arxiu Nacional el 22 de desembre de 1975 per contribuir a «l’anàlisi i la didàctica» de la història d’Andorra

Per E. J. M.

Document del llibre d’actes núm. 6 del Consell General, del 22 de desembre de 1975, data de creació de l’Arxiu Nacional.
Document del llibre d’actes núm. 6 del Consell General, del 22 de desembre de 1975, data de creació de l’Arxiu Nacional. | ARXIU DE SECRETARIA DEL CONSELL GENERAL
L’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) compleix 40 anys el pròxim dia 22. L’Arxiu va ser creat pel Consell General l’any 1975 amb el nom d’Arxius Nacionals d’Andorra i amb les funcions de «recollir, conservar i difondre la documentació de les institucions i els organismes oficials i la documentació rellevant relacionada amb Andorra i la seva història, i també, de donar suport tècnic a la resta d’arxius d’interès públic del país i vetllar per la conservació del patrimoni documental», segons s’explica en el web de l’ANA. 
Des de l’any 1985, les dependències de l’Arxiu Nacional són a l’edifici de Prada Casadet, tot i que ja fa temps que se’n sol·licita el trasllat perquè l’espai s’ha quedat petit per encabir tota la documentació i conservar-la amb condicions i seguretat. Un connat d’incendi a l’edifici va posar en perill tot el material que s’hi guarda.
 
El 22 de desembre del 1975 el Consell General va aprovar el Reglament dels Arxius Nacionals d’Andorra, que «determinava els càrrecs i les atribucions del personal de l’Arxiu, definia el règim de consulta dels documents i establia les normes del Servei Educatiu de l’Arxiu, que havia d’organitzar exposicions per familiaritzar els estudiants i el públic en general amb els documents originals i iniciar-los en els mètodes i la consulta dels instruments de descripció». La mesura es va incloure  en el Programa de Formació Andorrana i va ser un dels factors clau que va impulsar la creació de l’Arxiu Nacional perquè «per portar a terme una anàlisi i la consegüent didàctica de la història del país es necessitava disposar dels fons documentals necessaris». 
 
La primera gran tasca de l’Arxiu com a institució va ser la cerca i la recuperació del patrimoni documental dels fons documentals d’institucions públiques i privades i d’arxius familiars i patrimonials. La recerca i recuperació es va estendre a la documentació que fa referència a Andorra conservada en arxius estrangers, principalment d’Espanya i de França, mitjançant microfilms de complement.
 
L’Arxiu també realitza tasques de difusió del patrimoni documental mitjançant la publicació de catàlegs i inventaris, les activitats pedagògiques i les exposicions en diferents formats. Darrerament, totes les exposicions són virtuals i es poden consultar a través de la pàgina web, www.ana.ad. A més, l’Arxiu ha iniciat la seva presència activa a les xarxes socials, de moment, a Facebook i a Twitter. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT