PUBLICITAT

Escales-Engordany

Citats a declarar al gener dos treballadors i un exdirectiu de BPA

Els imputats hauran d’assistir el 15 de gener a l’Audiència Nacional

Per EL PERIÒDIC

Treballadors de BPA surten de la central de l’entitat.
Treballadors de BPA surten de la central de l’entitat. | TONY LARA
L’Audiència Nacional espanyola ha citat en qualitat d’imputats a un exalt directiu de Banca Privada d’Andorra (BPA), i a dos dels treballadors de l’entitat en la causa on s’investiga el ciutadà rus resident a Lloret, Andrei Petrov, acusat de dirigir una xarxa de blanqueig de diners. La cita està prevista pel 15 de gener a les 10 del matí. 
 
El titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència espanyola, Eloy Velasco, en un aute on no figura cap motivació concreta, acorda la compareixença dels imputats a petició de la Fiscalia Anticorrupció després que les escoltes telefòniques fetes el 2011 i el 2012 –i que fins ara mai s’havien tingut en compte– reflecteixin que presumptament tots ells havien afavorit des del seu lloc de feina de BPA al líder rus i a la seva organització criminal durant els anys 2012 i 2013. 
 
L’exalt directiu, segons sosté la Fiscalia Anticorrupció, mantenia un «fort vincle personal i professional» amb Petrov, ja que s’ocupava «personalment» de la gestió i el control dels comptes bancaris de l’organització russa. 
 
Els investigadors sospiten que l’exalt càrrec imputat va mantenir un contacte permanent amb Petrov al llarg del 2012 i que fins i tot s’hauria desplaçat vàries vegades a Rússia per reunir-se amb membres de l’organització i tractar diversos temes relacionats amb la xarxa. De fet, segons les seves suposicions, el líder de l’organització russa hauria fet diverses gestions perquè l’exdirectiu pogués viatjar al seu país el mes de febrer del 2012 «arribant a tramitar-li el visat». 
 
Els fiscals Anticorrupció, José Grinda i Fernando Berejo, també apunten que l’imputat va assessorà al cap rus en «assumptes financers de gran importància» i que va posar en contacte a Petrov amb directius de Banco Madrid –filial de la BPA– «amb l’objectiu de sol·licitar un crèdit». L’exdirectiu «s’implica fins a tal punt que dóna per finalitzada l’operació abans de realitzar la taxació dels immobles que s’havien d’utilitzar com aval del crèdit per a Petrov», subratllaven els fiscals.
 
La implicació dels dos treballadors comença a partir d’octubre del 2012 quan «agafen el testimoni» de l’exalt càrrec pel que fa a les relacions amb l’organització russa. Així ho posaria de manifest una de les converses telefòniques entre aquest i Petrov, on l’exdirectiu li explicava al cap rus que havia d’anar coneixent als dos treballadors encara que «sempre» podria posar-se en contacte directament amb ell. 
 
El fet que ara s’hagin dut a terme les imputacions als membres de BPA es deu, en gran mesura, al fet que els investigadors detectessin que mentre l’organització de Petrov s’assentava a Espanya, s’havia creat de forma paral·lela una extensa xarxa de col·laboradors situats «estratègicament» en diferents paradisos fiscals. Aquesta xarxa que suposadament tenia Petrov mouria diners entre diverses societats instrumentals radicades, a banda d’Andorra, a altres indrets com les Illes Seychelles, Xipre, Txèquia o les Illes Verges Britàniques. El jutge Velasco i els fiscals tenen indicis que els tres nous imputats van formar part d’aquesta xarxa de col·laboradors amb l’organització russa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT