PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La debilitat de la demanda, el taló d’Aquil·les de les empreses del país

El comerç minoritari i la construcció són els més afectats del sector

Per ESTEFANIA GRACIA

Aparador d’una botiga de roba de la zona comercial de l’Avinguda Meritxell.
Aparador d’una botiga de roba de la zona comercial de l’Avinguda Meritxell. | TONY LARA
La debilitat de la demanda és el factor que més dificulta la progressió de les empreses del sector de la indústria, la construcció, el comerç minorista i l’hoteler. Així ho han constatat les empreses consultades per la Cambra de Comerç amb les que es va elaborar l’enquesta de conjuntura presentada la setmana passada a Andorra la Vella. 
 
Tanmateix, els resultats denoten que la construcció i el comerç minorista són els més afectats per aquesta disminució, i és que les expectatives d’aquests darrers «confirmen la continuïtat d’un escenari de baixa activitat, si bé la tendència de fons indica un deteriorament menor dels negocis en la majoria de branques», es destaca en l’estudi. 
 
D’altra banda, pel que fa al sector de la construcció, les empreses consultades per la Cambra de Comerç asseguren que les perspectives de futur vers aquest sector «mantenen un to moderadament pessimista i descarten a curt termini un escenari de millora de l’activitat». 
 
Tot i això, els sector hoteler sembla que té millors expectatives vers el futur de les seves empreses, ja que segons l’estudi, aquest destaca «un clima positiu però sense senyals clars d’una reactivació sòlida de l’activitat del sector». Així mateix, les empreses de la indústria mostren unes perspectives futures amb «un grau d’optimisme molt moderat i refermen la probabilitat que la recuperació de l’activitat segueixi sent lenta i gradual».
 
Altres factors de dificultat / Seguit a la debilitat de la demanda, es troba l’augment de la competència com a segon factor que afecta més a la dificultat de progressió de les empreses del país. A excepció del sector hoteler, ja que en aquest el segon obstacle d’afectació més important és l’augment dels costos d’explotació. 
 
Vers aquest fet, les empreses hoteleres consultades en l’estudi destaquen que el volum de reserves «s’ha considerat reduït, però no tant com en semestres anteriors, i s’avancen lleus increments dels preus de venda i un creixement moderat de les concentracions de personal en el sector». 
 
A més, les empreses de la indústria destaquen que els estocs de productes acabats s’han considerat «una mica elevats per a l’època de l’any, i en general, el nivell global de la cartera de comandes continua sent poc satisfactori, tot i que millora sensiblement respecte l’any anterior». 
 
Altrament, «l’ocupació de personal d’aquest sector ha seguit una evolució força estable i els preus de venda han continuat mostrant una tendència de clara contenció». I des del comerç minorista es remarca que els estocs s’han situat en nivells reduïts en els subsectors d’equipament de la llar, d’alimentació i de vehicles i accessoris. Així mateix, el sector assegura que els preus de venda «tendiran a frenar la trajectòria descendent apuntada en semestres anteriors i l’ocupació de personal el sector seguirà una evolució més estable». 
 
Lligats a la debilitat de la demanda i l’augment de la competència, el comerç minoritari també destaca que un altre obstacle freqüent que frena el creixement del sector és la pèrdua d’atractiu de la zona. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT