PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Licitades les obres de rehabilitació de la Catedral de la Seu d’Urgell

Els treballs tenen un cost estimat de mig milió d’euros

Per EL PERIÒDIC

La Catedral de Santa Maria situada a la Seu d’Urgell.
La Catedral de Santa Maria situada a la Seu d’Urgell. | EL PERIÒDIC
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat l’adjudicació de les obres de restauració de la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell. En el document s’especifica que el Ministeri de Cultura espanyol ha concedit els treballs a l’unió temporal d’empreses (UTE) formada per la constructora Seranco SA i Wenceslao García Pintura y Decoración, totes dues ubicades a Madrid.
 
La rehabilitació de la catedral de la Seu s’havia presssupostat inicialment per un valor de 986.923 euros, IVA inclòs (815.639 euros nets), però finalment s’ha licitat per prop de la meitat, concretament 522.520 euros. En aquest sentit, des del ministeri s’ha justificat l’elecció precisament en el fet que és la proposta més econòmica que se’ls ha presentat, segons ha informat RàdioSeu. 
 
Des del Bisbat d’Urgell també s’ha detallat que les obres són necessàries per garantir la impermeabilització de les torres, atès que s’hi havien detectat problemes de filtracions d’aigua. També està en projecte la retirada d’humitats detectades a l’exterior del monument. El vicari general del Bisbat d’Urgell, mossèn Josep Maria Mauri, ha assenyalat que un dels objectius d’aquests treballs és precisament habilitar una de les torres com a lloc de visita, per tal que pugui ser accessible fàcilment tant per als fidels com per a veïns i turistes. Per això, dins dels treballs es construirà una escala de seguretat perquè es pugui arribar amb garanties al capdamunt de la torre, des d’on es podrà gaudir d’unes excel·lents vistes de la Seu i de l’entorn.
 
Les obres han entrat en el Pla Estatal de Catedrals. Des del Bisbat confien que això permetrà deixar en bones condicions el recinte durant uns quants anys, especialment pel que fa a l’aïllament.
 
Catedral Santa Maria / La Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell és un temple catòlic dedicat a la mateixa Santa Maria. 
És l’única catedral íntegrament romànica de Catalunya considerada un exemplar únic dins el romànic català per les seves característiques italianitzants, altament visibles en l’ornamenta de la façana i la galeria oberta de la capçalera. El temple data del segle XII i està presidit per la Mare de Déu d’Urgell, patrona de la ciutat. 
 
Aquesta talla policromada del segle XIII, situada dins l’absidiola de l’altar major, és d’estil romànic i va ser restaurada el 1922. Sovint és anomenada Mare de Déu d’Andorra, segons la tradició havia estat amagada a Andorra durant la invasió sarraïna. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT