PUBLICITAT

Lleida

Una tardor plujosa i amb contrastos de temperatura

L'estació ha estat especialment càlida a amplis sectors de la meitat est

Per EL PERIÒDIC

Riu Valira de la Seu d’Urgell.
Riu Valira de la Seu d’Urgell. | RÀDIO SEU
«Seca i amb temperatures normals a gran part de Catalunya» així qualifica el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) la tardor i el temps meteorològic recollit durant aquesta època per aquest mateix any. 
 
No obstant això, i pel que fa a pluviometria, ha estat una estació plujosa a zones elevades del Pirineu i Prepirineu, a més a més de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Camp. I ha estat molt seca –amb precipitacions totals inferiors al 30% de la mitjana climàtica– en un sector molt reduït de Lleida, a cavall de les comarques de l’Urgell i el Pla d’Urgell, segons ha informat RàdioSeu.
 
Pel que fa a les temperatures, la tardor ha estat especialment càlida a amplis sectors de la meitat est –especialment al prelitoral– i moderadament freda en algunes comarques de Ponent a causa de la presència de boira durant bona part del mes de novembre. Tanmateix, si es prenen com a referència els valors de 15 sèries climàtiques històriques repartides pel país, la temperatura de la tardor ha estat «lleugerament freda» a les parts més elevades del Pirineu occidental, com també al Prepirineu central. Per contra, el novembre ha resultat «càlid arreu, i fins i tot molt càlid a les parts més elevades del país»; és a dir, a l’Alt Pirineu.
 
Així mateix, el Servei Meteorològic de Catalunya destaca que el setembre va ser normal o plujós a bona part de la meitat nord del país i a punts del litoral tarragoní, i fins i tot molt plujós a l’extrem nord de la costa Brava, el Baix Berguedà i la conca del riu Francolí, si bé va resultar sec a la resta de Catalunya, i fins i tot molt sec a àmplies zones de la depressió de l’Ebre. 
 
D’altra badna, el novembre ha estat plujós a l’Alt Pirineu, com també al massís del Montseny i a la depressió central, i fins i tot «molt plujós» al Pallars Sobirà i al Ripollès, entre d’altres comarques. A això hi ha ajudat també  el temporal del passat dos de novembre, que va deixar 141 l/m2 a Tuixent i 72 a la Seu d’Urgell, el registre més gran dels darrers anys en 24 hores. Tot i aquestes dades, es destaca que el novembre ha estat més aviat sec a la major part del Prepirineu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT