PUBLICITAT

Canillo

Quatre de cada deu electors opta pel vot en blanc

La participació cau set punts respecte a les eleccions del 2011

Per LÍDIA RAVENTÓS

Mandicó encaixa la mà amb Armengol en la celebració per la victòria.
Mandicó encaixa la mà amb Armengol en la celebració per la victòria. | TONY LARA
L’única incògnita a Canillo era saber el percentatge de vots en blanc que hi hauria, ja que la llista demòcrata encapçalada per Josep Mandicó concorria a les eleccions en solitari per segona vegada consecutiva. Finalment, el resultat va ser de 328 vots vàlids i 226 vots en blanc. O el que és el mateix, el 57,6% de les persones que van exercir el seu dret de vot a la parròquia canillenca van optar per donar suport a la candidatura taronja davant el 39,7% que van decidir no votar. És a dir, quatre de cada deu vots emesos van ser en blanc. Tot i que el nombre de votants que no va donar suport a l’única llista presentada segueix sent elevat, va ser inferior al de les últimes comunals, quan el resultat va ser de 239 vots en blanc, el que representa que tres de cada deu electors van escollir aquesta opció. Malgrat que els votants van ser exactament el mateixos (569), enguany hi havia gairebé cent persones més convocades a les urnes que ara fa quatre anys –824 electors el 2011 i 915 el 2015–, el que representa una baixada de set punts en el percentatge de participació. Finalment, doncs, el 62,18% dels electors van exercir ahir el seu dret a vot, davant el 69,05% del 2011.
 
Aquest va ser l’únic punt negatiu de la jornada electoral, segons el reelegit a cònsol major, Josep Mandicó, que s’havia posat com a fita «arribar entre el 60 i el 65% de participació». «Si hem de destacar un aspecte negatiu és l’abstenció, tot i que és inevitable quan només hi ha una candidatura». Malgrat això, Mandicó es va mostrar satisfet amb la campanya feta i va assegurar que «per a nosaltres els resultats han sigut bons, hem pujat en vots vàlids i hem baixat en vots en blanc». I això, va afegir, «ens avala per seguir treballant aquests propers quatre anys». 
 
L’actual cònsol menor i candidat a la reelecció, David Palmitjavila, va destacar que «pel mateix nombre de votants hem tingut més gent que ha estat a favor de com hem passat aquests últims quatre anys i a favor de la renovació de l’equip que hem proposat aquest any». El número dos de la candidatura també va apuntar que «cal fer una reflexió a nivell general, ja que la baixada de participació ha sigut a tot el Principat». I va concloure: «Com més electors hi ha, menys participació, per tant, segurament hi ha un cert desencant pel sector polític» i per tant, va dir, «cal motivar i implicar a la ciutadania». Pel que fa a la carta enviada pel grup Liberal + Independents que van intentar formar una candidatura alternativa, Palmitjavila va opinar que «ha estat contraproduent». «Quan no aconsegueixes fer una llista, la resta d’accions són, entre cometes, una manera de fer demagògia», va sentenciar. Sigui com sigui, els dos cònsols van coincidir en declarar que «a partir de demà [avui per al lector] cal demostrar la confiança que ens han tornat a donar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT