PUBLICITAT

Escales-Engordany

Una allau de risc

Un joc de taula vol conscienciar els aficionats dels esports de muntanya de la importància d’unes bones pràctiques i del perill d’allaus

Per L.R.

El taulell del joc Riski Lavango.
El taulell del joc Riski Lavango. | EL PERIÒDIC
Quatre muntanyes i un únic objectiu: equipar-se correctament i adquirir habilitats per dur a terme les activitats de neu proposades en cada una d’elles sense córrer riscos innecessaris. Això és el que hauran de fer els participants del joc de taula Riski Lavango si volen guanyar la partida. La finalitat del seu creador, Luis G. López, és «conscienciar del perill de les allaus en activitats a la neu però sense provocar por ni rebuig».  És a dir, ensenyar els riscos que té la muntanya d’una manera divertida, enriquidora i propera.
La neu i la muntanya són, de fet, dos dels aspectes més característics del Principat. Poder-ne gaudir és un privilegi, però cal cuidar-los i anar amb compte amb els perills que se’n poden derivar si no tenim prous coneixements o si no anem ben preparats. Aquesta preocupació va despertar la curiositat de López que va decidir posar fil a l’agulla per solucionar el que va detectar com una problemàtica entre els aficionats a les activitats de muntanya. El resultat: un joc educatiu que no pretén tant ser una eina per a l’aprenentatge de coneixements tècnics i avançats, com de valors i habilitats recomanables. 
 
 Concretament, es tracta d’un joc de taula que es complementa amb una aplicació mòbil gratuïta que es pot descarregar amb facilitat. L’activitat va dirigida a persones de totes les edats. L’únic requisit es tenir comprensió lectora per poder llegir la informació que el joc va proporcionant, per la qual cosa es recomana que els jugadors tinguin més de deu anys o bé que juguin amb un mentor. Pel que fa el nombre de participants, l’ideal és que juguin entre dues i sis persones. 
 
De casella en casella, avançant a poc a poc i lliurement pel taulell, els jugadors van descobrint els secrets del món de la muntanya adquirint diferents habilitats representades amb cartes prèviament repertides entre els jugadors i que es podran anar intercanviant. Es tracta, en definitiva, d’escollir entre els diversos esports o activitats que proposa el joc –raquetes, esquí, esquí de muntanya i moto de neu– i utilitzar el material adequat per cada un d’ells per tal de realitzar l’activitat seguint unes  bones pràctiques que ens facin més adaptables i competents. Caldrà doncs, que cada participant passi primer per les caselles que contenen el material necessari per dur a terme l’activitat escollida. Finalment, l’aplicació mòbil calcularà la puntuació de cada jugador. 
 
Algunes escoles, esplais i professionals de muntanya ja han tingut l’oportunitat de provar el que de moment només és un prototip. Ara, un cop fetes les modificacions pertinents després de rebre el feed-back dels professionals així com millores en el disseny gràfic per fer-lo més atractiu, el projecte ha fet el seu llançament a Verkami, una plataforma que permet aconseguir finançament a través del mecenatge. De moment, la idea ha aconseguit un total de 300 euros mitjançant aquesta plataforma. A més a més, l’empresa Ski Andorra també s’ha compromès per escrit a col·laborar econòmicament per fer possible la sortida al mercat del joc. Amb tot, la xifra recollida encara queda molt lluny, segons el seu creador, de la necessària per tirar endavant el projecte. També ha rebut el suport d’altres institucions com és el cas, per exemple, d’Andorra Turisme que, tot i no oferir una col·laboració econòmica, sí que s’han interessat per potenciar la seva comunicació així com distribuir els exemplars una vegada trets al mercat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT