PUBLICITAT

Ordino

Andorra es posiciona en el marc de la cooperació internacional

Ordino acull la reunió preparatòria de la 18a Cimera Judicial iberoamericana que se celebrarà a Paraguai

Per Iván Álvarez

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la seva intervenció en la inauguració de la reunió preparatòria iberoamericana, ahir a Ordino.
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la seva intervenció en la inauguració de la reunió preparatòria iberoamericana, ahir a Ordino. | SFGA
L’Auditori Nacional d’Ordino va emmarcar l’acte d’obertura de la segona reunió preparatòria de la 18a Cimera Judicial Iberoamericana que s’ha de celebrar els propers 13,14 i 15 d’abril a Asunción (Paraguai).
 
Durant la inauguració van intervenir el president del Consell Superior de Justícia d’Andorra, Enric Casadevall, el president del Tribunal Superior de Justícia de Paraguai i de la Secretaria Pro tempore, Enrique Riera Escudero, el president del Consell General del Poder Judicial d’Espanya i de la Secretaria Permanent, Carlos Lesmes, i finalment el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot. 
 
El ministre va valorar positivament el fet que Andorra aculli una trobada diplomàtica d’aquesta importància i va explicar que pel país «és un orgull i un privilegi poder acollir una reunió preparatòria d’aquestes característiques» i que «és una prova més de que en el concert internacional i, concretament en l’iberoamericà, cada cop s’ens té més en compte i som un lloc a escollir per realitzar cimeres com aquestes». En aquest sentit, Espot va cloure afirmant que «el fet que tots aquests països hagin decidit de comú acord celebrar aquesta reunió preparatòria a Andorra n’és una bona prova».
 
En el seu discurs, durant l’acte d’inauguració, Espot va expressar la ferma voluntat de participar en els fòrums internacionals en els quals Andorra està representada. També va destacar el compromís que el Principat té en les àrees de la comunitat iberoamericana, per les seves excel·lents relacions i per la creixent relació econòmica.
 
Per part seva, el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall, va explicar que, durant aquesta jornada preparatòria, es tractaran temes com la millora dels sistemes informàtics, la necessitat que els jutges utilitzin un llenguatge entenedor per redactar i sense llatinismes, o la protecció de menors i agilització de les sentències que els afectin.
 
Riera Escudero, representant paraguaià, va destacar la importància que tenen aquestes cimeres per als canvis estructurals de la justícia dels diferents països participants. Finalment, Carlos Lesmes, el cap visible del Poder Judicial espanyol, va destacar en el seu discurs que Andorra  «és un país ric en tradicions jurídiques».
 
Trobada judicial cada dos anys / Aquesta trobada judicial iberoamericana, que es fa cada dos anys, és una organització que articula la cooperació entre els poders judicials dels vint-i-tres països de la comunitat iberoamericana de les nacions. Andorra participa en aquesta trobada des que va entrar a formar part de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat «farà 12 o 14 anys», va comentar Casadevall i es va convidar a formar part d’ella al Consell Superior de la Justícia. 
 
La Cimera Judicial Iberoamericana té com a objectiu principal l’adopció de projectes i accions concertades des de la convicció que l’existència d’un patrimoni cultural comú constitueix un instrument privilegiat que contribueix a l’enfortiment del poder judicial, i per extensió, del sistema democràtic. L’any 2008, Andorra va acollir per primera vegada una reunió preparatòria.
PUBLICITAT
PUBLICITAT