PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra es compromet a reduir en un 37% les emissions contaminants

Rossell assegura que per complir amb l’objectiu pactat a la COP21 calen accions i «un canvi de mentalitat» de la societat

Per LÍDIA RAVENTÓS

Carles Miquel, Marc Rossell i Juanjo López ahir durant la presentació del balanç de la COP21.
Carles Miquel, Marc Rossell i Juanjo López ahir durant la presentació del balanç de la COP21. | SFGA
reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 37% d’aquí al 2030.Aquest és l’objectiu al qual el Principat s’ha compromès durant la Conferència de les Parts del Canvi Climàtic de l’ONU (COP21) celebrada a París. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va explicar ahir durant la presentació del balanç de la COP21 que per poder assolir aquesta fita «caldrà ser molt més exigents amb les mesures a dur a terme en contra del canvi climàtic». 
 
Rossell també va apuntar que per aconseguir-ho serà necessària la implicació de l’administració, però també de la ciutadania. I va afegir que «ja s’estan fent accions però cal que vagin acompanyades d’un canvi de mentalitat, d’actuació i de conscienciació per part de tothom». En aquest sentit, va exposar que «s’ha de treballar amb les escoles per conscienciar els més joves» i va convidar a la ciutadania a «reflexionar», per exemple, abans d’agafar el cotxe per fer trajectes curts. «La majoria de desplaçaments es fan entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, el que significa que molts es podrien fer a peu», va manifestar. Rossell també va fer referència al vehicle elèctric adquirit per Govern el passat mes de novembre i va assegurar que «aquestes petites accions són una bona manera de donar exemple».
 
Tal i com va comentar el director general de Medi Ambient, el Govern ja treballa amb diferents accions recollides en el Llibre Blanc de l’Energia amb l’objectiu principal d’aconseguir un canvi de model energètic més sostenible. El projecte contempla, entre d’altres, l’aplicació de mesures com la creació de l’Oficina de l’Energia, la modificació del Reglament de la Construcció o el foment del vehicle elèctric. 
 
Andorra, de fet, és responsable d’una part molt petita de les emissions d’efecte hivernacle a nivell mundial. Concretament, ho és del 0,00112%. Malgrat això, segons el cap de l’Oficina de l’Energia, Carles Miquel, Andorra «n’està patint les conseqüències ja que els països de muntanya són més vulnerables als efectes del canvi climàtic». En aquest sentit, Miquel va recordar que els efectes ja s’estan percebent amb l’augment de la temperatura de 0,2 graus per dècada i el descens de les precipitacions dels darrers anys. Per això, va indicar, «la participació en la cimera del canvi climàtic de París ha estat molt important». I va informar que un dels èxits de la COP21 «ha estat arribar a un acord mundial sobre el clima, aplicable als 196 països assistents, amb l’objectiu de no superar l’augment de temperatura de 2 graus i amb la intenció de tendir cap als 1,5 graus». 
 
Per la seva banda, el tècnic d’Afers Multilaterals, Juanjo López, va coincidir amb Miquel i Rossell a l’hora de qualificar l’acord com «el millor al qual es podia arribar» i va admetre que «és un compromís ambiciós però que es pot complir».
 
El text, tal i com el va definir Carles Miquel, «és de caràcter  universal, reconeix els drets humans en relació al canvi climàtic i a més equilibra l’acció i el finançament entre els països desenvolupats i en desenvolupament». Tot i que l’acord no estableix sancions, crea un mecanisme de transparència i verificació de les accions, de manera que els que no el compleixin quedin assenyalats. A més, les contribucions hauran de ser revisades cada cinc anys amb l’objectiu que els països segueixin millorant els seus compromisos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT