PUBLICITAT

Andorra la Vella

Educació no xifra el nombre de places que traurà pels eventuals

El ministre Jover confirma que al gener sortiran a concurs un nombre determinat de llocs de treball

Per Iván Álvarez

El titular de la cartera d’Educació i Joventut, Èric Jover, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa, ahir.
El titular de la cartera d’Educació i Joventut, Èric Jover, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa, ahir. | ANA/G.LL.T
La necessitat de cobrir part dels llocs de feina del sistema educatiu i que actualment ocupen treballadors eventuals és una acció reconeguda pel propi Govern i que, a partir d’aquest mes de gener, començarà a posar fil a l’agulla. Tot i no donar xifres ni quantitats concretes, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va confirmar ahir durant la seva compareixença al Consell General davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports que es trauran a concurs un nombre limitat de places per tal de comprovar si els criteris d’adjudicació per aquestes places són les adients.
Tal i com va apuntar Jover, ara mateix hi ha «200 places del sistema educatiu andorrà que estan cobertes per treballadors eventuals», una xifra que des de l’Executiu es considera excessiva, i va insistir en la voluntat de convocar «de manera imminent» els primers edictes per tal de cobrir-ne algunes de forma fixa. L’aprovació es farà avui en el Consell de Ministres.
Jover va indicar que un dels elements que es valoren per saber en quines categories professionals hi ha necessitat de treure places és l’evolució demogràfica, ja que «tenim una baixada de la natalitat i això fa que tinguem menys entrades a maternal», i en canvi cada cop hi hagi un major nombre d’alumnes als cursos més avançats. En aquest sentit, el ministre va remarcar que les places que es treguin els propers mesos es trauran tenint en compte les necessitats que hi pugui haver, seguint aquests criteris demogràfics, i  que «no convocarem un edicte per a una plaça que no necessitarem d’aquí a dos anys», va afirmar.
 
Número limitat de places / El titular de la cartera d’Educació va explicar que el nombre de places que oferiran és limitat perquè «tècnicament és difícil de desenvolupar aquest tipus de convocatòries obertes, però que es valora el fet d’haver estat eventual dins l’estructura educativa andorrana». En aquest sentit, va especificar que «a través dels mèrits, s’obtenen uns punts determinats», i va constatar que inicialment no es pot saber si «aquesta ponderació és excessiva o massa baixa, ja que això no ho veurem fins que no haguem fet els primers edictes».
El ministre va indicar que, a banda d’aquestes places que es trauran al gener, també «volem enviar un missatge de transparència als eventuals perquè puguin saber si el seu lloc de treball pot tenir expectatives o no que hi hagin edictes en els propers anys». Jover va reconèixer que «sabem que volem cobrir tot una sèrie de llocs de treball, però hi ha algunes coses que hem de resoldre abans de saber amb certesa quin nombre d’eventuals hem de cobrir». 
D’altra banda, Jover es va referir, després d’una pregunta de la consellera general Carinne Montaner, a la reestructuració del sistema educatiu espanyol. Va assegurar que, tot i que no li correspon a ell determinar quants llocs de feina es poden perdre, va afegir que «per qui sí que hem de respondre nosaltres és pels col·laboradors educatius», que depenen del ministeri, tot i treballar als tres sistemes educatius. És per això que Jover va deixar clar que intentaran «trobar el màxim d’opcions» per reubicar als sistemes andorrà o francès aquells treballadors que puguin perdre la seva plaça al sistema educatiu espanyol.
 
Matriculació d’alumnes/ Jover va aprofitar la seva compareixença per exposar les xifres definitives d’alumnes d’aquest curs 2015-2016. En total, s’han matriculat 11.017 alumnes, un augment del 1,1% respecte el 2014, quan ho van fer 10.893. Per sistemes educatius, l’andorrà ha patit una lleugera baixada, passant dels 4.377 de l’any passat als 4.352 d’enguany, fet que representa una disminució del 0,6%.
Pel que fa al sistema educatiu espanyol, aquest manté una línia regular i ha crescut dels 3.036 als 3.069, gairebé un 1%. El francès és el que ha experimentat un augment més notable, ja que s’ha passat dels 3.480 alumnes del 2014 als 3.596 d’ aquest curs, un 3,3% més.
Si atenem a les beques d’ensenyament obligatori, aquest curs se n’han sol·licitat 1.933, un 2,3% més que l’any passat, quan se’n van demanar 1.887. D’aquestes, se’n van atorgar 1.649, mentre que 238 es van denegar. En total, el Govern va destinar un total d’1,42 milions d’euros a aquestes beques.
 
POctefa / Finalment, el ministre va fer referència al Programa Operatiu de Cooperació Territorial entre Espanya, França i Andorra (Poctefa), un  programa d’ajuts d’àmbit transfronterer i que s’ha reforçat molt des de la Unió Europea. Com va recordar ahir Jover, Andorra només pot participar com a soci –ja que no pertany a l’UE– i, per tant, no pot rebre cap subvenció econòmica. El Govern considera que la recerca ha de ser cada cop més internacional i el ministre va mencionar que «desenvoluparem un projecte d’ajuts complementaris al Poctefa dotat amb 100.000 euros per ajudar a aquells grups de recerca andorrans que participen amb altres membres».
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT