PUBLICITAT

Escales-Engordany

Robots que ensenyen

Una desena d’equips participen a la Micro First Lego League, un certamen de robòtica

Per ESTHER JOVER

Un equip de joves participants a la First Lego League, amb els robots superant proves a la taula de jocs.
Un equip de joves participants a la First Lego League, amb els robots superant proves a la taula de jocs. | ANDORRA TELECOM
La First Lego League (FLL) és un repte internacional que contribueix a despertar l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia. La FLL llença desafiaments temàtics sobre la investigació, la resolució de problemes,i la ciència a estudiants de 10 a 16 anys. Els participants a la FLL dissenyen, construeixen, proven i programen robots utilitzant la tecnologia Lego® Mindstorms®, investiguen i resolen desafiaments científics i apliquen conceptes de matemàtiques i ciències en la vida real.
 
El sistema educatiu andorrà es va sumar el curs passat a la competició de robòtica mundial, amb el patrocini d’Andorra Telecom. Aquest curs hi tornen a competir, amb un repte a acomplir: dissenyar un projecte científic, innovador o que millori alguna realitat, entorn del tema de la gestió de residus (trash trek). La FLL també obliga a superar dues proves més: construir i programar un robot Lego per a que resolgui el màxim de proves possibles en una taula de joc, des d’agafar anelles a empènyer peces o activar mecanismes durant dos minuts i mig, i elaborar un pòster en què cada equip expliqui els valors de la competició i com han treballat durant la preparació del projecte.
 
Una desena d’equips de segon cicle de les escoles andorranes d’Encamp, Santa Coloma i La Massana competeixen demà a la Micro First Lego League. Cada equip està format per entre cinc i vuit alumnes, segons el centre. Només a Encamp es presenten cinc equips d’estudiants de quart de segona ensenyança, de 15 i 16 anys.
 
L’any passat els joves es van introduir en el món de la robòtica educacional gràcies a l’impuls d’Andorra Telecom, que va proposar al ministeri d’Educació organitzar l’activitat de foment de la tecnologia entre els estudiants. «Aquest any, però, ho hem des de l’assignatura optativa d’informàtica», explica el professor Moisès Jaén, del centre d’Encamp. «Ens arriba el robot i cada equip l’ha de muntar i programar. Ho hem treballat durant tot el primer trimestre de curs», va afegir.
 
Els millors equips classificats en la competició que tindrà lloc demà al matí al centre d’Aixovall, viatjaran a Vic per competir a la regional catalana. Els tres millors equips tindran plaça per competir en la final espanyola, que enguany té lloc a Girona. Els finalistes dels torneigs nacionals de tot el món es trobaran als Estats Units per a la gran final, en què poden guanyar matrícules per estudiar al prestigiós MIT (l’Institut Tecnològic de Massachussets). «Un any els va entregar el premi el president dels Estats Units», revela Jaén. 
 
La FLL és una activitat que «fomenta l’esperit científic, l’estratègia, el coneixement, l’ensenyança de la programació, etcètera», argumenta Jaén. L’any passat, un dels equips d’Encamp va quedar entre els tres millors dels tornejos regionals i no va poder classificar-se per a la final espanyola, que va tenir lloc a Tenerife. Amb tot, l’equip va demanar assistir a la competició com a voluntari, i es va desplaçar a l’illa de l’arxipèlag canari gràcies al suport d’Andorra Telecom.
 
Un joc amb robots que diverteixen i ensenyen. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT