PUBLICITAT

Andorra la Vella

La construcció agafa aire després de perdre dos llocs de treball al dia

El sector finalitza l’any amb 2.800 obrers, una situació d’estabilitat i previsions de poca millora

Per Estefania gracia

| Tony Lara
Després que la Cambra de Comerç publiqués un estudi sobre la situació actual de les empreses de la indústria, el comerç minoritari, l’hoteler i la construcció, on s’especificava que aquest darrer tenia una de les previsions més adverses vers el futur del sector, el col·lectiu de constructors assegura que l’escenari no és tant negatiu, «ja que podem dir que aquest ha estat un any d’estabilitat dins de la davallada». 
 
Així, el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy, ha destacat que durant aquest any «pràcticament no s’han perdut llocs de treball però tampoc se n’han generat». El gerent ha remarcat aquesta dada com «més que positiva» perquè «cal tenir present que venim d’uns set anys amb davallades molt importants, ja que cada dia natural que passàvem es perdien dos llocs de treball del sector de la construcció». I  «aquesta situació s’ha viscut fins a mitjans de l’any passat». 
 
Pel que fa a l’actual situació del sector, Filloy ha destacat que finalitzant l’any la construcció del país compta amb uns 2.800 treballadors. «Hem tingut una mica d’alts i baixos, depenent del mes i l’època de l’any i de la feina que hi ha hagut, però estem dins d’aquesta estabilitat». Per tant, «podem dir que no hi ha previsions d’una recuperació massa marcada però tampoc estem en una davallada tant significant com en anys anteriors». 
 
Tanmateix, Filloy assegura que ja fa uns anys «que fem esforços per mantenir al personal, hem hagut de fer algun acomiadament, però hem estat mantenint sous, si es mira la mitja d’aquests en el sector de la construcció pel que fa als darrers 15 anys, es veu que pràcticament és el mateix, per tant, tot i la crisi que hem patit, en la construcció no s’han baixat sous o com a mínim, s’ha intentat mantenir-los». 
 
Previsions futures / Com anàlisi general, de cara a les expectatives de l’any que bé, el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy, ha assegurat que com a mínim «aquestes són de manteniment i de lleuger creixement pel que fa a l’obra pública, perquè el Govern ha mantingut o està intentant mantenir els nivells d’inversió d’obra pública pel creixement del país, i a banda d’això, també trobem que de cara a l’any que ve s’iniciaran una sèrie de projectes per part de les parapúbliques que estan interessades en incentivar el sector». Però pel que fa a l’obra privada, «la construcció o reforma de xalets i habitatges, són treballs que no acaben d’arrancar i les perspectives vers aquestes activitats són més aviat dolentes». 

Futures creacions públiques/ El col·lectiu de la construcció veu positiu que el Govern impulsi obres públiques per al proper any «que permetran incentivar una mica l’activitat del sector». Algunes d’aquestes obres són: «La nova Seu de la Justícia, obres de rehabilitació de centres escolars, El centre de recuperació en alçada a Sud Ràdio, l’edifici The Cloud i el centre multifuncional» que té previst fer el Govern per acollir esdeveniments i actes diversos.

Continua vigent l’afectació per BPA/ Els constructors destaquen que l’obra privada continua estant «congelada o en una situació de davallada» degut a l’afectació del sector pel cas BPA. «S’ha produït una aturada de les inversions amb infraestructures finançades per BPA però a més s’ha generat una manca de confiança en el país». «A sigut un any molt complicat degut a aquest fet -i això ha acabat afectant a tots els serveis interns del país». 

Els comuns no ajuden a la recuperació/ El col·lectiu de constructors agraeix l’esforç que duu a terme el Govern per mantenir les obres públiques i donar treball al sector, «però no és el cas dels comuns, ja que aquests continuen sense fer inversió externalitzada, és a dir, la poca inversió que fan en l’obra pública l’assumeixen ells mateixos amb el seu personal i, per tant, no donen feina a les empreses del sector de la construcció i això també ens afecta».

Necessitat de fer el vial de Sant Julià/ El sector de la construcció lamenta que no hi hagi previsió propera de construir el Vial de Sant Julià. El col·lectiu demana que es faci un estudi o es tingui en consideració l’obra «i més tenint present els problemes de retenció que hi ha hagut durant el darrer pont de la Puríssima». «Lamentem les dificultats en que es troben dia a dia els ciutadans i turistes quan han d’entrar i sortir del país en dies de màxima afluència».

Confiança en la rehabilitació d’edificis/ Els constructors veuen el futur de l’obra nova força «dolent perquè els enginyers i arquitectes ens diuen que no s’estan fent pressupostos de cara a l’any que ve, això vol dir que no faran obra nova». Tot i això el sector espera que la rehabilitació d’edificis com a mínim es mantingui o pugui arribar a créixer per les diverses modificacions que s’han fet al pla Renova i que permetran «incentivar una mica el sector».

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT