PUBLICITAT

El ‘Pessebre vivent’ recrea de nou l’espectacle d’Albert

Ja s’han representat dues funcions de l’obra, i les pròximes seran 2 i 3 de gener

Un romà a cavall a l’espectacle escènic, amb el públic i els actors.
Un romà a cavall a l’espectacle escènic, amb el públic i els actors. | ANA
La segona edició del recuperat Pessebre vivent d’Esteve Albert (1914-1995) ja ha ofert dues representacions aquest cap de setmana. Dissabte va tenir lloc la primera funció, amb totes les entrades venudes, i ahir, unes hores abans de l’espectacle es van posar a la venda 50 localitats per accedir al recinte on té lloc la representació, a la part alta de l’avinguda Carlemany.
Més d’un centenar d’actors i figurants participen en el Pessebre vivent, a més de comptar amb la participació de l’Esbart Santa Anna i la coral d’Escaldes-Engordany. La cònsol major de la parròquia, Trini Marín, va assistir a l’estrena de l’espectacle, que aquest Nadal només es podrà veure en dues ocasions més: el 2 i el 3 de gener a les 20.30. Les entrades valen 3 euros.
El Pessebre vivent d’Esteve Albert es va representar entre els anys 1955 i 1962, i se’l considera el precursor del turisme a les Valls i de tots els pessebres vivents que se celebren per tot Catalunya. L’any passat, el Comú d’Escaldes-Engordany va decidir recuperar la tradició. La direcció de l’espectacle escènic, a càrrec d’Irina Robles, ha introduït alguns canvis en el guió original per fer-lo més entenedor al públic actual, ja que el Pessebre vivent original es va representar a finals dels anys 50.
Entre les novetats hi ha nous personatges i noves escenes per apropar més l’espectador a mitjans del segle XX. La part de les ofrenes del text original s’ha mantingut i s’han afegit escenes d’oficis típics i quotidians de l’Andorra d’abans, és a dir,  l’època en què se situa l’obra escrita per Albert.
 D’altra banda, l’espai en què s’escenifica el Pessebre vivent s’ha reduït perquè sigui «més acollidor, per evitar les obres de l’hostal Valira i per ajudar al públic a ubicar-se millor dins de l’escena», va anunciar el Comú d’Escaldes-Engordany.
El muntatge comença amb l’anunci que Josep i Maria es casen i, poc després que la parella arribi a Betlem per empadronar-se, Maria dóna a llum un nen, Jesús. Quan se n’assabenta, el veïnat d’Andorra es prepara per anar a adorar el nen i portar-li regals i, a més, els pastors han de fer front a un dimoni que amenaça d’espatllar la festa.
 Després de les ofrenes, en les quals no hi falten pastors, caçadors, l’esclopaire, el pescador i, fins i tot, la Dama Blanca i uns contrabandistes, el poble ho celebra amb un gran ball enmig de la plaça, amb la col·laboració de l’Esbart Santa Anna.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT