PUBLICITAT

Andorra la Vella

Mateu centra el seu discurs en el ‘cas BPA’ i demana «prudència»

El síndic general requereix una «reflexió» per part de tots per saber on «ens hem equivocat»

Per LÍDIA RAVENTÓS

Tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb motiu de Sant Tomàs.
Tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb motiu de Sant Tomàs. | ANA / M.T.
L’afer BPA va marcar el discurs del síndic general, Vicenç Mateu, que va tenir lloc ahir en motiu de la tradicional sessió de Sant Tomàs al Consell General. Mateu va assegurar que la crisi de la banca «ha tingut una incidència important en l’activitat parlamentària» d’enguany i va fer referència a un inici de la legislatura que qualificat «d’atropellat». Així mateix, va apel·lar al Manual Digest i a la prudència per tal de«resoldre adequadament aquesta situació i no tornar a caure» en una situació similar. 
 
El líder del Consell General va apuntar que el cas BPA ha tingut ressò tant a Andorra com a fora del país i que això ha provocat que en més d’una ocasió «sortissin algunes notícies que deixen entredit el futur del país». Semblava, segons va declarar Mateu, «com si hi hagués una voluntat d’anar més enllà, com si a Andorra la desestabilització pogués anar més lluny del sistema financer». «Pels motius que siguin, en algun moment fins i tot l’estructura institucional, set cops centenària, s’ha trobat en el punt de mira d’aquells que potser anhelaven la desestabilització del país», manifestava. En aquest sentit, el màxim representant del Consell General va recordar el missatge que va fer arribar el Papa Francesc i  que el copríncep episcopal va transmetre en motiu de la celebració del dia de Meritxell amb la intenció, segons el síndic general, «de demostrar que les especulacions no tenien cap fonament». 
 
Durant el discurs també va demanar una «reflexió» no només per part dels polítics, sinó de tota la societat per tal d’esbrinar «on ens devem haver equivocat perquè se’ns hagi assenyalat amb el dit amb tanta força». I va sentenciar: «Perquè és la nostra responsabilitat, des del treballador ras fins el més alt executiu o membre del consell d’administració, d’actuar sense comprometre el nom de tots».
 
Eleccions comunals/ Les darreres eleccions comunals també van tenir el seu moment de protagonisme dins del discurs de Mateu que va voler «encoratjar i aplaudir l’esforç de molta gent que més enllà de parlar o discutir de política fan un pas més i decideixen implicar-se en un moment en què  no és fàcil». D’altra banda, el síndic general va celebrar en declaracions posteriors, que s’hagi mantingut l’estabilitat parlamentària malgrat el recent anunci de la sortida de Rosa Ferrer del Govern. «Portem un any amb una certa inestabilitat pel cas BPA i per les especulacions amb el copríncep. L’últim que convindria ara al país és que hi hagués inestabilitat parlamentària», va assegurar. I va recalcar la importància de transmetre «un missatge clar explicant que hi ha una majoria prou sòlida per afrontar tots els canvis o reformes amb naturalitat». Segons va interpretar, si no fos així «hi podrien haver conseqüències greus», com podria ser una possible baixada del rating del país per part de les agències de qualificació internacionals que podria desencadenar en el fet que «el deute s’hagués de pagar a un preu més alt, que els bancs no poguessin oferir alguns productes perquè ja no es compleix el risc país, etc.». 
 
Negociacions amb la UE/ Mateu va fer esment també als passos realitzats per tal d’avançar en la negociació amb la Unió Europea. En aquest sentit va destacar que «el camí d’obertura que hem iniciat és un camí d’oportunitats si sabem traçar-lo amb la mateixa habilitat que van demostrar els nostres avantpassats defensant la nostra singularitat». Però va agregar que «certament hem de ser més prudents que mai i pensar bé les conseqüències de qualsevol de les nostres accions» ja que, del contrari, «ens hi pot anar el nostre benestar, la nostra prosperitat, la nostra pervivència». 

Poca activitat legislativa/ El president del grup parlamentari mixt i conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va admetre que «ha estat un any complicat» a causa de l’afer BPA però va lamentar que hi hagi hagut «poca activitat legislativa» tot i que a l’inici «se’ns havia promès una continuïtat reformista». De moment, va apuntar, «està sent tot lent». Un exemple n’és, segons López, el ritme de feina de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera que, va afirmar, «treballa a un ritme baix». «No ha estat possible obtenir massa informació que pugui garantir un resultat destacat», va destacar. Una situació que espera que canviï de cara l’any vinent. 

"Fracàs" per la manca de resultats/ El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va lamentar que el balanç fet pel síndic general no aportés «cap resultat» en el cas de BPA i va assegurar que «això és un fracàs». Pintat també va fer referència a les negociacions pel pacte d’Estat sobre l’acord amb la Unió Europea i va reiterar que abans de fer públic el seu posicionament, «volem conèixer quins són els impactes d’aquest pacte sobre l’economia andorrana». I va recalcar que estudiaran la documentació facilitada per Govern abans de prendre una decisió. Així mateix, va declarar que «seria bo que en lloc de fer pactes d’Estat al Govern amb documents esbiaixats d’informació, es fessin en seu parlamentària» per tal d’assegurar-ne la transparència.

Activitat parlamentària més enllà de BPA/ El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va exposar que  l’afer BPA no només ha tingut «un impacte rellevant en el conjunt de la vida socioeconòmica del país, sinó també en la vida política». Tot i així, Baró va remarcar que l’activitat parlamentària no només s’ha centrat en aquesta qüestió sinó que «s’ha aconseguit treballar amb uns paràmetres de normalitat que continuaran». Així mateix, va augurar que l’activitat ordinària agafarà més pes de cara l’any vinent i va desitjar que la resolució de l’afer BPA per part de l’AREB arribi el més aviat possible i que «sigui satisfactòria per tothom, sobretot per als clients, per als empleats i per al conjunt del sistema financer».

Falta de referència "al que queda per fer"/ El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va declarar que el discurs del síndic general no contemplava qüestions «que queden pendents» com són«les famoses reformes de sanitat i de funció pública». Així mateix, va manifestar el seu desacord en la manera com Vincenç Mateu va apuntar que calia  enfocar el cas BPA. «Parlava fent referència al Manual Digest i anar amb un to humil o abaixar el cap. Jo penso que a vegades sí que toca però que els problemes s’han d’afrontar amb valentia, amb dedicació, amb ganes i amb voluntat», va sentenciar. I va reiterar que, segons el seu parer, el discurs mancava de referències «a la feina que encara queda per fer».  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT