PUBLICITAT

Escales-Engordany

L’expresident de Banco Madrid assegura que l’ens complia la llei antiblanqueig

Pérez i Núñez declaren davant l’Audiència Nacional en qualitat d’imputats per blanqueig de capital

Per EL PERIÒDIC

Una de les oficines de Banco Madrid a l’avinguda Diagonal de Barcelona.
Una de les oficines de Banco Madrid a l’avinguda Diagonal de Barcelona. | ELISENDA PONS
L’expresident de Banco Madrid, José Pérez, i l’exdirectora general del Tresor durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i membre del Consell d’Administració de Banco Madrid, Soledad Núñez, van declarar dilluns a l’Audiència Nacional en qualitat d’imputats en la causa oberta contra la filial de la Banca Privada d’Andorra (BPA) per un delicte de blanqueig de capitals i varis delictes connexos. 
 
Segons fonts jurídiques, Pérez hauria defensat davant el titular del Jutjat d’Instrucció Número 4, el jutge Fernando Andreu, que quan ell va assumir la presidència del banc –en els anys 2013, 2014 i els mesos de gener i febrer de 2015– es van reforçar els controls interns de l’entitat per detectar el blanqueig de capital. L’imputat hauria explicat que tot i el petit volum de negoci que Banco Madrid tenia respecte a altes entitats bancàries –només el 0,3 per mil– les comunicacions enviades per aquesta entitat al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capital (Sepblac) van ser molt superiors a les emeses per altres bancs. 
 
Durant l’interrogatori, que van dur a terme els fiscals anticorrupció José Grinda i Juan José Rosa, Pérez va manifestar que es va sol·licitar el concurs voluntari de creditors de Banco Madrid perquè després de la intervenció de BPA tenien por que es produís una sol·licitut que no podrien abordar de retirada de dipòsits per part dels seus clients. L’expresident també va explicar que l’entitat no tenia en aquells moments «problemes d’insolvència» –el banc disposava en aquell moment de 112 milions d’euros d’actiu– però pensaven que després de la intervenció de BPA podia tenir «problemes de previsió d’insolvència», per la qual cosa van presentar el concurs de creditors. De fet, un informe que s’ha incorporat a la causa en data de 27 de juliol mostra que la situació patrimonial de l’entitat era d’un superàvit de 42 milions d’euros. Segons aquest document, doncs, Banco Madrid no hauria tingut mai una situació d’«insolvència». 
 
D’altra banda, José Pérez es va queixar davant l’instructor que l’informe del Sepblac, on s’advertia que a les irregularitats de Banco Madrid, se’ls hi va donar «publicitat» després fins i tot que fos remés a la Fiscalia Anticorrupció. De la mateixa manera, l’expresident va subratllar que no estava d’acord amb el que recollia dit informe perquè el banc complir amb tots els requisits previstos a la llei. 
 
Per la seva banda, Núñez va declarar que el banc funcionava d’acord amb la normativa i va recalcar que ella portava treballant cinc mesos a l’entitat quan es va intervenir per la qual cosa diu no tenir relació amb els fets. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT