PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Del clima pirinenc al de Texas

El meteoròleg Albert Martínez, que ha pronosticat el temps andorrà per al Grup Flaix, ja ha guanyat sis premis Emmy pel seu innovador espai que s’emet a la televisió Univisión, a Dallas

Per ESTHER JOVER MARTIN

Albert Martínez Bover amb els quatre premis Emmy guanyats aquest any pel seu espai del temps.
Albert Martínez Bover amb els quatre premis Emmy guanyats aquest any pel seu espai del temps. | EL PERIÒDIC
El somni americà s’ha acomplert per a Albert Martínez Bover (Miralcamp, 1982). Des que va aterrar a Dallas fa dos anys per presentar l’espai del temps a la televisió Univisión, ja s’ha embutxacat sis premis Emmy per la seva feina. Martínez va pronosticar el temps d’Andorra durant uns mesos per al Grup Flaix, i ha passat de preveure el temps pirinenc, bastant estable, al totalment imprevisible de Texas, un Estat nord-americà tan gran com tot Espanya.
 
Mentre estudiava la carrera de geografia a la Universitat de Barcelona, Martínez va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, com GAM FM i Ràdio Vielha, però l’últim any universitari va enrolar-se a fer els pronòstics del temps per al Grup Flaix, «ja seriosament, i cada dia», explica el meteoròleg. «Va ser molt divertit, vaig fer de tot, fins i tot cantar nadales!», recorda. «De fet va ser la meva escola, en què vaig aprendre a desinhibir-me», confessa.
 
Les seves intervencions a la ràdio van donar els seus fruits ja que la cap de meteorologia de Televisió Espanyola, la urgellenca Mònica López, el va escoltar i el va fitxar, recent llicenciat, al Canal 24 hores, des d’on va fer el salt a TV1. «A Madrid vaig aprendre a parlar bé el castellà, a neutralitzar l’accent de poble», bromeja. «TVE va ser la meva escola televisiva! Vaig aprendre vocabulari, dicció...», afirma.
 
El jove meteoròleg va crear el seu estil i, des de l’altra banda de l’Atlàntic, el maig del 2013, el va trucar el canal Univisión de Dallas. «L’emissora buscava noves cares als Estats Units, però no trobaven ningú que els convencés i van començar a mirar fora. Com que TVE es veu pel Canal Internacional, em van contactar i entrevistar, via Skype». I des de fa un parell d’anys, Martínez és el meteoròleg més popular d’Univisión a Dallas i rodalies, en una zona de cobertura «tan gran com Catalunya», aclareix.
 
Martínez dóna el temps en castellà, ja que Univisión es dirigeix al públic hispà i té molta audiència. «És molt fàcil que em reconeguin pel carrer», admet divertit, «sóc una estrella, però és simpàtic. La fama és sana, no tòxica, i també em contacten per les xarxes socials per confirmar la informació oficial. Sóc com una autoritat!», explica sorprès. 
 
Les previsions meteorològiques del Pirineu i de Texas són molt diferents. «A Andorra és molt monòton, tot i que a l’hivern hi ha moltes inversions tèrmiques. En canvi, a Dallas és tot pla però el temps està boig. A Texas es diu: Si no t’agrada el temps que fa espera’t cinc minuts que canviarà. Passes de fred a sol en un no-res, hi ha tornados, etcètera».
 
Albert Martínez s’ha convertit en un referent entre els homes del temps nord-americans. El secret és que ha portat el format que tant d’èxit ha tingut primer a TV3, precursora d’una manera innovadora d’explicar els pronòstics i que després Mònica López es va emportar a TVE. Ara, Martínez ho ha implantat a Dallas, i la seva fórmula d’exposar el temps «de manera planera i que s’entengui funciona». A més, l’apartat dedicat a les fotografies dels espectadors, que Martínez ha batejat com «Los vigilantes del tiempo», té molt d’èxit. «No només expliquem la pluja i les temperatures, sinó que oferim explicacions dels conceptes i del perquè succeeixen les coses», comenta. 
 
La feina ha tingut la seva recompensa i Martínez ja s’ha fet amb sis premis Emmy, els guardons més prestigiosos de la televisió nord-americana. El 2014 se’n va endur dos per al millor reportatge i millor promoció, i enguany se n’ha emportat quatre com a millor presentador del temps de Texas, el millor espai del temps i per dos reportatges especials, un sobre els terratrèmols provocats pel fracking i un altre sobre la formació dels llamps.
De moment, Martínez es queda a Texas, des d’on no descarta fer el salt a la televisió nacional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT