PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El recull de signatures en pro del vot dels residents supera l’exigit

La campanya assoleix les 5.600 participacions però continua per tal de legitimar-se

Per Marisa da Costa

El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, explica a una parella la iniciativa, quan se li donava peu al juliol amb una taula situada a la CASS.
El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, explica a una parella la iniciativa, quan se li donava peu al juliol amb una taula situada a la CASS. | Tony Lara
«Ja s’ha superat la xifra de signatures que se’ns exigeix per tal de poder fer arribar la petició popular davant dels partits amb representació parlamentària». Malgrat això, les entitats implicades en la recollida de signatures favorables a la participació dels residents a les eleccions comunals mantindran la campanya uns mesos per tal d’augmentar l’adhesió social i la legitimitat de la iniciativa, consegüentment. La data d’entrega es preveu pel proper mes de febrer o març.
 
Per a fer arribar a l’administració pública una acció de caràcter popular com l’empresa en conjunt per la Unió de Sindicats d’Andorra (USdA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i el Sindicat dels treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca), tot comptant amb la col·laboració de Podem Andorra, cal igualar o superar el llindar de les 5.600 signatures. 
 
El moviment social ja ha assolit aquest número de manifestacions de suport, però encara vol fer créixer la xifra durant les properes setmanes per tal de no només assolir amb escreix l’exigit sinó ultrapassar la fita en més de 3.000 persones. D’aquesta manera, es presentaran amb una iniciativa dotada de contundència i suport ciutadà davant del Consell General. L’objectiu: no donar lloc a la possibilitat que els parlamentaris no tinguin altra opció sinó debatre entorn d’una qüestió molt latent entre la població –tant resident com nacional– d’ençà anys enrere i exacerbada la recentment celebrada campanya electoral.
Vista la trajectòria seguida des que s’endegava la proposició el passat mes de juliol, la previsió augura fer arribar el gruix dels documents als grups parlamentaris el proper mes de febrer o bé, com a molt tard, de cara als inicis de març. 
 
Així ho va explicar un dels més activament involucrats en la recollida, component del SAT i membre de Podem Andorra, Joseba Imanol. Després d’haver estat part implicada en el procés al carrer i ser un dels encarregats de la classificació de la documentació, no té «cap mena de dubte» que s’arribarà a la finalitat marcada pel que fa a la col·lecta durant el primer trimestre del 2016.
 
Segons va exposar Imanol, les 9.000 signatures marcades són només una xifra simbòlica. No obstant, es considera un nombre prou significatiu com perquè «s’escolti» el missatge que s’amaga al darrere: «Quan presentem el plec, si els consellers tomben la iniciativa tindrem problemes greus».
 
El sindicalista va assegurar que en cas que s’ignori la petició d’estudiar aquesta vella vindicació de bona part dels ciutadans del país «això no quedarà aquí» i s’emprendran «mesures». «Si s’ha d’anar al Consell d’Europa o a les Nacions Unides», es farà, va assegurar. Aquesta advertència arriba després que, per ara, únicament el Partit Socialdemòcrata s’hagi manifestat propici a esmerçar dedicació al plantejament d’oferir als residents no nacionalitzats el dret de vot als comicis locals en el si del Consell.
 
A banda de la credibilitat que suposa l’adhesió de milers de persones, des de l’organització de la iniciativa es vol creure que no es podrà rebutjar –com a mínim– dur la problemàtica a l’administració parlamentària per la voluntat manifesta per part de tots els grups parlamentaris d’assolir un acord d’associació am la Unió Europea (UE), on ja es dóna el dret de vot als residents en bona part dels seus països membres. 
 
Ampliació a les set parròquies/ La recollida de signatures s’atura durant les festes però es reprendrà el gener vinent. Tot i que el punt focal de concentració de suport seguirà sent l’accés a l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, de les 10.30 fins les 13 hores cada dia laboral, la voluntat és expandir-se a totes les parròquies. Així, a més del porta a porta que s’està desenvolupant tant a la capital com a Escaldes-Engordany per fer participar de la iniciativa els negocis del centre del país, també s’arribarà a les poblacions més altes. Gent voluntària, partidaris d’integrar els residents al gruix d’electors, es traslladarà fins a Ordino, La Massana, Canillo i Sant Julià de Lòria per tal de fer el projecte tan inclusiu com sigui possible. A més, es mantindrà la taula de recollida que, cada dissabte, s’instal·la al mercat d’Encamp. 
 
Imanol va voler insistir en la necessitat de portar el tema a diàleg  entre els grups parlamentaris per la imperiosa –i més que comentada– integració del col·lectiu que arriba de l’exterior per treballar. Considera que la permissió als residents de participar en la tria de representants parroquials és indispensable per a la seva implicació en la quotidianitat andorrana, a més d’un dret indispensable per al correcte desenvolupament de la democràcia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT