PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Jover aposta per la recerca com a nou valor afegit a l’economia

El ministre fomenta la transversalitat entre els investigadors

Per E.J.M.

El ministre Eric Jover, ahir a la 2a Trobada d’investigadors, a Sant Julià.
El ministre Eric Jover, ahir a la 2a Trobada d’investigadors, a Sant Julià. | ANA / M.G.C
La recerca pot ser un dels puntals de l’obertura econòmica per la qual aposta el Govern. «Des de l’àmbit de la diversificació de l’economia, la recerca pot tenir un rol important», va subratllar ahir el ministre d’Eduació i Ensenyament Superior, Eric Jover, durant la segona Trobada d’investigadors d’Andorra. «Tot i que Andorra no té tradició de recerca [el departament es va crear el 2005 i des del 2008 s’han doctorat sis persones] existeix una clara tendència a desenvolupar-la», va puntualitzar. 
 
La manca de tradició de recerca ha fet que molts investigadors desenvolupin la seva tasca en universitats i institucions a l’estranger, i la instal·lació d’empreses punteres al país ha de ser l’oportunitat perquè comptin amb investigadors andorrans. «És una ocasió perfecta per fer néixer el coneixement a Andorra amb activitats de valor afegit i promocionar la recerca», va afegir.
 
La investigació és incipient però hi ha institucions que s’hi dediquen. Per exemple, des del vessant públic hi ha la que promou la Universitat d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans i alguns departaments del Govern, com l’Arxiu Nacional. Des del vessant privat trobem exemples com la Fundació Observatori i Sostenibilitat, l’empresa Soadco, que fabrica implants dentals, Tag Systems, que fabrica microxips per a targetes de crèdit, i alguns particulars que fan investigació pel seu compte.
 
XARXA ENTRE INVESTIGADORS / Fa un parell d’anys es va celebrar la primera trobada d’investigadors d’Andorra, amb la voluntat «d’establir sinergies» i «fer difusió» de la recerca que es fa al país. La segona trobada d’investigadors, que va tenir lloc ahir a la tarda, també es va organitzar per «agrupar els investigadors andorrans d’una forma distesa i informal per reflexionar sobre l’estat de la recerca al país, com s’organitza, com es desenvolupen les carreres dels investigadors... Però això n’és l’excusa, la idea és fer networking, que sorgeixen col·laboracions i que des del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior els puguem conèixer», va especificar Jover. El ministre va confessar que «la imatge que teníem de la recerca a Andorra era que és poc potent o gairebé inexistent, però ens hem trobat que hi ha molts andorrans, tant dins com fora del país, que estan fent recerca en els àmbits més diversos i, a més, recerca puntera», va subratllar.
 
El ministre va destacar la importància que la investigació sigui cada vegada «més transversal», i que en un mateix camp de recerca s’hi sumin investigadors de diverses disciplines. Des del Ministeri, Jover pretén «promoure els ajuts d’estudis de tercer cicle, el coneixement entre els investigadors, el desenvolupament de projectes de recerca, la internacionalització de la recerca –que podrem fer amb l’Acord d’associació amb la UE–  i difondre el que s’està fent», va anunciar. 
 
Durant l’acte d’ahir, després de la intervenció del ministre Jover i de la ponència inaugural, a càrrec de la doctora en bioenginyeria Verònica Puig, la tècnica de l’Àrea de Recerca Margarita Ceña va presentar al públic la xarxa virtual d’investigadors d’Andorra, que s’ha creat a la plataforma Linkedin perquè es puguin posar en contacte entre ells i conèixer les seves investigacions. La jornada va seguir amb un parell de taules rodones entre investigadors. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT