Andorra la Vella

Candidatura del MoraBanc per a la Copa

Triomf de prestigi i sisè lloc en solitari a falta de cinc partits per acabar la primera volta

Per Iván Moure

Bogdanovic, defensat per Omic, intenta el tir en una acció d’atac del MoraBanc, ahir al Poliesportiu. | TONY LARA
El Gran Canària d’Aíto García Reneses que estava sent capaç de seguir el rastre dels quatre grans de la Lliga Endesa, no va poder fer res per evitar la derrota a la pista d’un MoraBanc que comença a cridar l’atenció i a ser tingut en compte. S’ha guanyat els respectes dels rivals, com ahir que va aconseguir un triomf de prestigi que l’afiança en la zona de play-off, amb un sisè lloc en solitari i un triomf més que Unicaja, Bilbao, Fuenlabrada i Manresa.

Un inici demolidor, amb opcions còmodes des de 6,75 o la sempre eficaç basa de Shermadini sota taulers, va permetre el MoraBanc obrir diferències ben aviat. Un triple de Navarro i tres pilotes al georgià a la pintura van fer pujar el 7-0 contra un Gran Canària amb molts problemes per trobar la xarxa de manera òptima. Fallaven forçats Omic des de mitja distància o Báez, voltat per tres sota cistella i només era capaç d’anotar Newley en els cinc primers minuts del seu equip, mentre Bogdanovic, Clark i Betinho ampliaven la diferència a un considerable 14-3.

Aíto va haver de frenar la desfeta dels seus amb un temps mort que va tenir els seus efectes. En menys d’un minut, parcial de 0-7 amb triples de Seeley i Báez. Clark va aturar el parcial fent de Shermadini però després d’una bona defensa, els de Peñarroya van fallar un atac en què van capturar dos rebots ofensius però van fallar tres triples. Seeley no va fallar la seva per a un Gran Canària que s’apropava (16-13) i que, fruit d’una tècnica a Peñarroya, va treure quatre punts en un atac i va avançar-se per primera vegada (16-17).

Quedaven, però, tres segons perquè expirés el primer quart i Seeley va cometre una personal absurda a mitja pista quan estava tirant Navarro, que va anotar els tres lliures i va permetre els tricolors acabar el període per davant (19-17).

UNA MARXA MÉS / En el segon quart els de Peñarroya van tornar a posar una marxa més i a portar el control dels tempos. Aguilar va empatar en la primera acció però Jones, Pino, Navarro i Clark a deixar un bon grapat de terra de per mig (27-19). Un marge que feia que els canaris tornessin a anar a remolc, però van sobreviure amb els triples de Pangos i accions individuals de Savané, Aguilar, Oliver o Báez per mantenir-se viu al descans davant un MoraBanc que tan sols va poder treure una renda de cinc punts a la pausa (37-32). Bona i ben sorollosa xiulada, per cert, la que es va endur la tripleta arbitral camí dels vestidors, per afavorir els visitants cada vegada que hi havia alguna acció polèmica.

Allà estava de nou el MoraBanc, per començar el tercer quart, aun gran ritme i un parcial de 5-0 que tocava de nou la barrera dels deu punts de diferència (42-32). Peñarroya havia reservat Shermadini més de l’habitual i amb el georgià a la pista, els canaris van tornar a evidenciar seriosos problemes per frenar-lo i atacar. L’efectivitat des del triple, però, va permetre els visitants aguantar i quan pitjor estaven (46-35) van respondre amb un parcial de 0-9 i a generar els nervis al Poliesportiu, ja amb Shermadini a la banqueta (46-44, minut 26).
Però els d’Aito tenien vertigen quan tenien a l’abast posar-se per davant , malgrat que en tot moment estava responent als intents del MoraBanc de distanciar-se. Diverses opcions van tenir per fer-ho però van ser Bodvanovic i Stojanovski, aquest últim amb un tir sota la botzina, els que van mantenir una renda mínima per als de Peñarroya (53-50) a l’acabament del tercer quart.

FLORIEN ELS NERVIS / Els nervis florien al Poliesportiu. Rabaseda va fallar en penetració, Jones va rebre un tap quan intentava dir la seva, l’ex del Barça anotaria un dels dos tirs lliures en el següent torn, Bogdanovic va fallar en una posició horrible i Oliver va trobar una autopista per empatar (53-53). Jones va replicar en capturar un rebot ofensiu i Aguilar va clavar un triple perquè el Gran Canària posés la por (55-56).

Però va sortir Shermadini i la cosa va canviar. Només entrar a pista va taponar Rabaseda per aixecar l’admiració de la grada i després, amb Stojanovski com a aliat, va recuperar l’avantatge del MoraBanc a 5:46 per al final (59-58) . El georgià, com a propietari de la pintura, i el macedoni, de tres, van obrir un forat no menyspreable vista la igualtat que hi havia (66-62) que va estirar Navarro amb l’afició taquicàrdica i entregada a l’equip (68-62 a 2:15).

Els àrbitres van tornar a enrarir l’ambient en xiular una falta de Betinho a Savané al límit dels 24 segons de l’atac visitant. Bogdanovic ho va arreglar amb un triple (71-65) però els visitants es resistien a morir i amb una bona defensa, un altre tir lliure de Savané i un triple de Newley van fer pujar el 71-69. Quedava el darrer minut. Un últim esforç. Shermadini va fer la seva a la pintura per esmaixar però Báez, sense por, va replicar amb un triple a 36 segons (73-72). Mig minut dramàtic, perquè Bogdanovic va rebre una personal ràpida, va anotar un lliure i Shermadini va capturar el rebot en el segon que deixava el partit enllestit, però la va perdre i Oliver va penetrar per empatar (74-74) a 11 segons.
El MoraBanc gaudia de l’últim atac amb Schreiner, Stojanovsli, Clark, Bogdanovic i Navarro, però aquest últim va fallar en la penetració i el partit es va anar a la pròrroga.

Les cistelles es van encongir en el temps extra, ajudades per les fèrries defenses. Pangos fallava, com també Navarro, Betinho i Newley. Va ser Stojanovski qui va posar prou a la sequera de dos minuts anotant tirs lliures però els canaris continuarien amb el caseller de punts congelat en fallar Báez i Omic. Aquest últim va apropar els d’Aito amb un tir lliure i per fi es va veure una cistella de jugada quan Navarro es va enlairar de tres a 1:39 per fer pujar el 79-75.

El MoraBanc, ja sense bases per l’eliminació d’Schreiner i l’absència del lesionat Sada, va veure com Oliver tornava a ajustar el marcador a 79-77 però Shermadini va tornar a mantenir les distàncies després de capturar un important rebot ofensiu i, després d’una gran defensa que va provocar l’errada d’Oliver en el triple, Stojanovski va fer una safata en penetració que era gairebé definitiva. 82-77 a 29 segons per al final.

SHERMADINI MVP DE DESEMBRE / Savané va perdre la pilota víctima de la precipitació i Navarro va sentenciar amb un tir lliure. Patint però per fi amb un balanç positiu després de 13 jornades. L’afició, encantada, es va cremar les mans aplaudint en sonar la botzina final. Shermadini completa un desembre en el qual avui pot ser nomenat MVP de l’últim mes de 2015. Ara que en aquest criteri compten també les victòries –a més de la valoració– pot agafar el relleu de Musli i Hamilton però sobretot, el que està clar és que aquest MoraBanc ha demanat candidatura per jugar la Copa. Està més a prop que mai d’aconseguir-ho.