PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

10 equips per 4 places

Obradoiro com a amfitrió, València, Barça i Madrid ja estan classificats per a la Copa del Rei i el MoraBanc és un clar candidat

Per Iván Moure

Jones busca la cistella defensat per Báez en el MoraBanc-Gran Canària de diumenge al Poliesportiu.
Jones busca la cistella defensat per Báez en el MoraBanc-Gran Canària de diumenge al Poliesportiu. | TONY LARA
Una vegada ha finalitzat la 13a jornada de la Lliga Endesa 2015-2016 ja se sap que València Basket, el Río Natura Monbus Obradoiro -aquest com a equip amfitrió-, i FC Barcelona Lassa, Reial Madrid -que acaben de segellar la seva presència- estan matemàticament classificats per a la Copa del Rei que es disputarà a La Corunya del 18 al 21 de febrer vinents. La prèvia del clàssic convidava a pensar que el guanyador certificaria la seva presència però la derrota del Manresa va confirmar automàticament als dos grans de l’ACB al torneig del KO.
 
També se sap que RETAbet.es Guipúscoa i Movistar Estudiantes, últim i penúltim classificat, ja no tenen opcions. Així doncs, les quatre places que encara no tenen propietari estan enlaire i són fins a dotze equips els que aspiren a guanyar-se una, entre ells un CAI Saragossa i un Iberostar Tenerife que amb un bagatge de 4 victòries i 3 derrotes, tenen opcions remotes per classificar-se, ja que falten 4 jornades per a que acabi la primera volta i estan a 2 triomfs del setè lloc i el vuitè, que no tindrà premi si l’Obradoiro no està en el top-8. Sis anys fa que això no passa, des que a la campanya 2009-2010 l’Unicaja va acabar vuitè, amb un bagatge de 7 victòries i 10 derrotes, i es va quedar fora de la Copa en detriment del Bilbao, que era l’amfitrió i anava penúltim.
 
Laboral Kutxa Baskònia ho té pràcticament fet, ja que té quatre triomfs de marge. Si guanyant un partit o el perden Unicaja, Dominion Bilbao, Montakit Fuenlabrada i ICL Manresa es confirmarà com el cinquè classificat i a partir d’aquí tot són càbales.
 
4 ENEMICS REALS PER SER A LA COPA / Hi haurà plantofades per les tres places no assignades. Gran Canària va al capdavant a les apostes i analitzant la situació des del punt de vista del MoraBanc Andorra, té un marge de dues victòries respecte del Joventut, l’UCAM Múrcia i el Sevilla (a més de l’Obradoiro, que no compta), que no els permet cap davallada. L’equip que dirigeix Joan Peñarroya és ara sisè a un triomf d’Unicaja, Bilbao, Fuenlabrada i Manresa. Són els quatre enemics amb amenaça real de deixar-lo fora de la Copa.
 
En els darrers cinc anys, tres vegades s’ha decidit la vuitena plaça gràcies a l’average i s’ha de tenir present que no compten els enfrontaments directes entre els equips que tenen el mateix bagatge –com sí es fa quan acaba la fase regular– sinó la diferència de punts a favor i en contra. Van ser els casos de l’Obradior al 2013, que va ser novè empatat amb Estudiantes i Barça; al 2012, va passar el Guipúscoa com a vuitè i es van quedar fora València, Bilbao, CAI i Manresa; i al 2011, que el Fuenlabrada es va quedar fora de la Copa tot i acabar igualat amb el Gran Canària.
 
Ara mateix el MoraBanc té un -10 d’average, l’Unicaja un +17, el Bilbao un -23, el Fuenlabrada un -34 i el Manresa un -90.
 
CALENDARIS SIMILARS / Els tret del Manresa han de jugar contra almenys un dels tres primers classificats –dos en el cas d’Unicaja– i en el cas del MoraBanc serà el València, d’aquí a dues setmanes. Així que, més o menys, tots tenen un calendari de partits similar. Els tricolors, a més del líder, viatja la setmana que ve a la pista de l’Obradoiro i li quedaran Sevilla a casa i Baskònia a domicili. Dos assequibles i dos realment complicats.
 
Si el MoraBanc suma hores d’ara set victòries seguides, els barems que marquen el tall de la vuitena plaça en els darrers cinc anys han estat ben dispersos. L’any passat el vuitè –també amb 7 victòries a la jornada 13– va ser el Saragossa amb 10; al 2014 el vuitè repetia amb 7 victòries a la jornada 13 i en la 17, amb 9, va marcar el tall el Tenerife; al 2013 de nou el balanç del vuitè era de 7-6 a la jornada 13 i a la 17 va passar l’Estudiantes, quedant-se l’Obradoiro fora malgrat acabar amb el mateix bagatge; en la 2012 del setè al desè portaven 6 triomfs en la jornada 13 i amb 8 va classificar-se per a la Copa el Guipúscoa, empatat amb València, Bilbao, CAI i Manresa, que es van quedar fora; i al 2011, es van repetir les xifres del 2014 i el 2013. Així que, agafant-se a aquestes xifres, el MoraBanc necessitarà dues victòries per tenir garantida la seva presència a La Corunya.
 
Per últim, és interessant veure que en el darrer lustre, tanta igualtat al voltant del top-8 de la classificació ha provocat que alguns dels que tenien bitllet per a la Copa del Rei en la jornada 13, no van acabar segellant-lo. És el cas del Múrcia l’any passat, el Guipúscoa fa dos anys, Fuenlabrada i Guipúscoa al 2012, i Fuenlabrada i Valladolid al 2011. Tan sols al 2013 van jugar la Copa els 8 que millor anaven en la taula a la jornada 13.
 
QUART MILLOR EQUIP DES DEL NOVEMBRE / Tornant a l’actualitat, les estadístiques diuen que només tres equips han guanyat més en les 8 últimes jornades que el MoraBanc, amb 6 triomfs: l’invicte València (8), i Barça i Madrid (7). Això ha servit als pupils de Peñarroya escalar vuit posicions des que tenia un bagatge d’1 triomf i 4 derrotes, a més de baixar de 80,8 a 78,5 el número de punts encaixats i augmentar els anotats de 72,5 a 82,2. Arribi o no a jugar la Copa, està sent sense dubtes l’equip revelació d’aquesta temporada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT