PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El preu mitjà de l’electricitat a Europa és un 91% més cara que a Andorra

Alemanya es posiciona com el país més costós en l’àmbit domèstic, mentre que Itàlia ho fa en la indústria

Per ESTEFANIA GRACIA

Preus comparatius de les tarifes elèctriques a nivell d'Europa.
Preus comparatius de les tarifes elèctriques a nivell d'Europa. | FONT: GOVERN D’ANDORRA, INFOGRAFIA: PAKO TEMPRADO
La mitjana dels 28 països de la Unió Europea (UE) pel que fa al preu de les tarifes elèctriques del passat any és un 91% més cara que a Andorra. Amb això, dels 0,2052 euros el quilowatt hora (kWh) que es paga de mitjana a nivell europeu, a Andorra el cost arriba als 0,1075 euros, el que suposa que al Principat l’energia és un 52% més barata, segons es constata de les dades aportades pel Govern.
 
Tanmateix, el país amb la tarifa més alta és Alemanya, amb un preu de 0,2974 euros el kWh, sent així un 177% més car que Andorra. Pel que fa als països veïns, Espanya ha presentat durant el passat any una tarifa elèctrica de 0,2367 euros per kWh (120% més alta que al Principat). I França s’estabilitza també com un dels indrets més barats en aquest àmbit amb una tarifa de 0,1620 euros el kWh, presentant un preu 51% més elevat que Andorra. 
 
En relació a les tarifes elèctriques de la indústria durant el passat any, el Principat continua sent un dels països més barats, amb una tarifa de 0,0970 euros per kWh. En aquest aspecte, el país amb els preus més alts és Itàlia, amb un cost de 0,2033 euros el kWh (110% més alt que a Andorra). Pel que fa als països veïns, Espanya presenta uns preus un 46% més cars que el Principat, amb una tarifa de 0,1460 euros el kWh. Mentre que França té una tarifa de 0,1090 euros el kWh, tenint així uns preus un 12% més cars que Andorra.
 
Tarifes de cara al proper any / En relació a les tarifes elèctriques d’Andorra de cara al proper any –esmentant les més utilitzades per la població– destacar que en la tarifa plana, que alhora té quatre variants, els augments de preus oscil·laran entre el zero i el u per cent. Així, en relació a la tarifa plana blava domèstica, que afecta als habitatges particulars, hi haurà un augment d’un 0,8%. Tanmateix, en la tarifa blava professional, que inclou petits comerços o despatxos, presentarà una pujada de preu també d’un 0,8%. 
 
En la tarifa vermella, que engloba la petita i mitjana indústria, hi haurà la pujada més significativa, d’un 1%, i en la tarifa verda, que dóna servei als grans consumidors, les grans superfícies i la gran indústria, es mantindrà amb els mateixos preus, per tant, l’augment serà del 0%. 
Però els augments més pronunciats es produiran en la tarifa amb discriminació horària –subdividida en les quatre variants–, ja que aquestes variacions aniran del 0,8% al 7,3%. Així, en relació a aquesta tarifa en l’àmbit domèstic (blava), l’augment serà del 4%. En la tarifa blava professional, la pujada de preus de cara al proper any serà d’un 0,8%. I l’increment més alt serà en la tarifa verda, amb un augment del 7,3%. Finalment, la tarifa vermella amb discriminació horària presentarà una pujada de l’1%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT