PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

No són un capritx

Per Nadal moltes famílies regalen animals a la canalla sense ser conscients que necessiten atencions i que és un compromís per sempre

Per E. J. M.

Cartell de Bomosa per conscienciar de la compra d’animals.
Cartell de Bomosa per conscienciar de la compra d’animals. | BOMOSA
És inevitable enamorar-se d’un cadell de gos o de gat que algunes botigues d’animals encara exhibeixen als aparadors i també és fàcil cedir a les súpliques de la canalla que vol una mascota. Regalar un animal de companyia és un acte freqüent per Nadal, però moltes vegades no s’és conscient del compromís que suposa ja que s’ha d’educar, tenir cura de la seva salut, alimentar, treure de passeig i, sobretot, tenir paciència. Lamentablement, molts d’aquests regals de Nadal acaben abandonats o a la gossera uns mesos després.
 
«Nosaltres sempre optem per l’adopció, no per la compra d’animals», puntualitza el president de Laika, Josep Mas. Per tant, adoptar un animal és «un acte de responsabilitat i cal estar ben informat de tot el que necessita: atenció veterinària, vacunació i xip identificatiu; temps d’esbarjo i sortir al carrer almenys una hora al dia; un espai còmode per viure i que no passi fred, i alimentació, amb aigua fresca i neta sempre a l’abast», especifica Mas. Des de Laika s’admet que cada vegada «hi ha més conscienciació i no s’abandonen tants animals adquirits durant el Nadal, tot i que encara es fa alguna compra per caprici». 
 
Bomosa també ha engegat una campanya aquestes dates per recordar que un animal «no és una joguina», sinó que és «un ésser viu». Per exemple, un cadell de gos és adorable, juganer, però creix, necessita sortir a fer les seves necessitats fisiològiques, embruta i pot destrossar algun objecte de casa. 
Protecció legal
 
A més de totes les atencions físiques, un animal també «té el dret de no ser maltractat ni físicament ni psíquicament», puntualitza Mas. Durant el 2015 s’han conegut alguns casos sonats de maltractament i les entitats animalistes van iniciar una recollida de firmes perquè fer mal a una bèstia fos tipificat al codi penal ja que, actualment, només és una contravenció penal. 
 
Durant l’any que ve està prevista l’aprovació de la modificació del codi penal, en la qual el maltractament animal passarà a ser «un delicte menor amb condemnes de fins a dos anys de presó», es felicita Mas. Alhora també caldrà modificar la llei de tinença d’animals.
 
Segons l’article 2.3 de la Llei 13/2012, del 12 de juliol, de tinença i de protecció d’animals, «ningú no pot provocar sofriments ni maltractaments als animals» i l’article 11.1 ordena que «els ministeris responsables de l’agricultura i del patrimoni natural i les persones legalment autoritzades poden comissar els animals si hi ha indicis manifestos de maltractaments o tortures, si presenten símptomes d’agressió física o desnutrició o si es troben en instal·lacions inadequades, definides per reglament».
 
En el capítol d’infraccions molt greus s’estableix que ho són «els maltractaments i les agressions físiques greus als animals». Les sancions per als casos molt greus són, segons determina la llei,una multa que va dels 3.000 als 12.000 euros. Les entitats animalistes han exigit que s’inclogui al codi penal perquè s’afegeixi la pena de presó.
 
Aquest any ha estat negre en maltractament animal i entre els casos que s’han conegut hi ha el de l’ofegament de diversos gats de carrer, el gos que va morir asfixiat dins d’un vehicle a ple sol, el ca llençat per una finestra i diverses morts per enverinament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT