PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Naturlandia, present en la constitució del nou consolat

Montserrat Gil assumeix la responsabilitat de l’endeutament

Per JOSEP ROMERO

El cònsol major electe, Josep Vila, jura el càrrec
El cònsol major electe, Josep Vila, jura el càrrec | ANA / G.LL.T.
Josep Miquel Vila es va convertir ahir en el nou cònsol electe de Sant Julià de Lòria, després que les darreres eleccions arravatessin als liberals el seu feu tradicional per només 14 vots. Laurèdia en Comú va donar la campanada i Vila torna a ser cònsol una dècada i mig més tard. En els seus discursos, durant la constitució de la corporació, les al·lusions una vegada més a Naturlandia hi van ser presents d’una manera més o menys explícita. Montserrat Gil, deslliurada ja d’una motxilla plena de deutes comunals, va assumir en primera persona «els errors comesos» en la gestió del parc matisant  que «ho podríem haver fet millor però també molt pitjor». Tot i així va indicar que van aconseguir que «el parc sigui un referent turístic nacional i que se’n parli fora de les nostres fronteres tot i no ser experts en projectes emblemàtics». La cònsol sortint va resumir la feina feta durant aquests quatre anys, reiterant les seves crítiques envers «la congelació de les transferències i la denominada regle d’or que afebleix el paper dels comuns».
 
Vila, de la seva banda, va agrair la feina de l’equip anterior i temps hi haurà pels retrets. Ara «toca celebrar-ho perquè és un dia d’il·lusió i esperança» alhora que va estendre la mà per «lluitar plegats per tota la parròquia». Tanmateix va bromejar respecte a la coincidència de dates, «les eleccions es van celebrar en dia 13, que diuen és un número que dóna mal sort, i la constitució del nou consolat, el 28, dia dels innocents,... menys mal que no sóc supersticiós», va subratllar. 
 
En el seu decàleg de bones intencions, per a la nova etapa que comença «per donar vida i força a la parròquia», va demanar «comprensió per saber escoltar als altres per prendre millor decisions i, perseverança per un camí pedregós que dura quatre anys». Al mateix temps va indicar que «ens hem d’ajudar uns als altres i hem de tenir cohesió i comprensió perquè quan un defalleixi, l’altre li pugui donar la mà per aixecar-se i tirar endavant». 
Per a Vila la situació encara és complexa donat que «la crisi no s’ha acabat, el model d’Andorra s’ha d’acabar de reconfigurar» i perquè «a Naturlandia li costa funcionar, hi ha deutes que s’han d’anar pagant, i tot això són pedres que ens anirem trobant».
 
Tot i que no hi ha dades auditades, el deute de la corporació podria situar-se al voltant dels 22 milions d’euros. Un milió i mig cada any van anar directament de les arques públiques del Comú  a la societat de Camprabassa. Sens dubte, una qüestió de la qual es continuarà parlant. 
 
FARRÉ / El nou cap de l’oposició, el liberal Joan Albert Farré, va replicar les darreres declaracions del cap de llista de LC  en relació a l’ecoparc: «Les seves paraules no fan més que crear alarmisme, posant en perill el parc i als seus treballadors». Per això, va afegir que «el que s’ha de fer és treballar perquè Naturlandia no sigui un parc no solament de Sant Julià sinó de tot el Principat». També va fer autocrítica sobre els resultats electorals i el fet que hi haguessin 400 vots en blanc, el que «porta al partit a fer una reflexió, amb calma i serenor». Va fugir d’algunes veus que atribuïen el vot en blanc per la campanya feta per la mateixa Gil i altres membres de l’equip sortint, tot assegurant que el fet es va produir per «molts factors», sense entrar al detall. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT