PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Recull 2015 (gener-juny): Patiments que acaben en alegries

La finalització del Dakar d’Albert Llovera, la permanència a l’ACB i el retorn a Primera Catalana de l’FC Andorra destaquen en un any amb Jocs dels Petits Estats

Per ALBERT CANES

La plantilla del MoraBanc després de confirmar la permanència a l’ACB en vèncer al Sevilla.
La plantilla del MoraBanc després de confirmar la permanència a l’ACB en vèncer al Sevilla. | BCA / MARTÍN IMATGE
L’any 2015 es tanca i l’esport andorrà ha viscut innumerables moments màgics al llarg dels últims 12 mesos entre les perfectes organitzacions d’esdeveniments de magnitud mundial i els resultats dels equips que representen Andorra en competicions de fora del país. No s’han produït decepcions majors, però cap de les diverses alegries que s’han donat han vingut sense patiment previ. 

Gener: Llovera és ovacionat a Buenos Aires
 
Segur que la memòria d’un dels esportistes més reconeguts a nivell internacional del país, Albert Llovera, no podrà mai esborrar la imatge del podi final de l’edició Dakar 2015. El pilot del Principat va rebre una ovació per part de centenars de persones que van reconèixer l’enorme esforç que suposava finalitzar el ral·li més dur del món amb la seva paraplegia, sent el primer del Principat que aconseguia acabar en la categoria de cotxes. Ho va fer en una 41a posició que va tenir un regust de glòria i que va permetre complir un somni únic. 
 
En la secció de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) es van produir dos resultats històrics al mes de gener: Lluís Marín finalitzava en el vuitè lloc als Mundials d’SBX disputats a Àustria i Mireia Gutiérrez assolia una 20a plaça en Copa del Món, amb una posició que no es veia en la secció femenina d’alpí des de l’any 2000. 
 
També al primer mes de l’any, el BC MoraBanc entrava en un dels moments més durs de la temporada amb vàries derrotes seguides que van obligar a fer canvis a mig curs en la plantilla. En ciclisme, i un any i mig abans de la seva celebració, es va anunciar el retorn del Tour de França a Andorra de cara al 2016. 
 
Febrer: Esteve es reivindica com a promesa 
 
En el segon mes de l’any, la figura d’Irineu Esteve es va posar en relleu després de la seva gran actuació als Mundials júnior d’Almaty. En els 10km patinador va ser 12è i en els 10+10km va obtenir una sorprenent vuitena posició que deixava entreveure el gran futur que té l’andorrà com a esquiador de fons. També un jove destacava, en esquí alpí, amb un retorn d’ensomni: Marc Oliveras competia per primera vegada a la Universiada de Sierra Nevada després de 10 mesos sense fer-ho i marcava una segona plaça, quedant-se a 0.01 segons del primer. Carmina Pallàs, per la seva part, signava dues medalles. Gutiérrez seguia marcant grans registres finalitzant els Mundials en una fantàstica 25a plaça.  
 
En bàsquet, l’últim dia del mes, el MoraBanc va aconseguir finalitzar una ratxa de vuit derrotes seguides davant el Manresa amb un triomf incontestable i que donava pas a una millora per al que restava de temporada gràcies a les incorporacions. 
 
Març: Arriben les finals de la Copa d’Europa 
 
Durant el març, Grandvalira acollia les finals de la Copa d’Europa masculines i femenines i que servien com a preludi a la Copa del Món que organitzarà aquest 2016. Eren unes finals que no podien comptar amb la presència de Gutiérrez, però que van deixar bones sensacions durant els dies de competició. Grandvalira també va ser l’escenari durant el març del Quilòmetre llançat, en el qual Klaus Schrottshammer va marcar un nou rècord de velocitat a la pista Riberal de Grau Roig, deixant-lo en 183,35 km/h. 
 
Per la seva part, Joan Carchat rebia la mala notícia que es quedava sense el seu patrocinador principal, Banco Madrid, de cara al Mundial de Ral·lis en el qual debutava. 
 
Abril: L’ascens a Divisió C dels isards sub-18
 
El pilot andorrà engegava durant l’abril una campanya de micromecenatge que el permetés ser almenys  a la primera prova, la de Portugal, on es va confirmar que hi podria anar a mitjans d’abril. L’alegria del mes la van protagonitzar els joves de la selecció sub-18 de rugbi, que van assolir el ple de victòries en el torneig disputat a Andorra, amb l’ascens a Divisió C com a premi final. 
 
Maig: Permanència i ascens a Primera 
 
El maig començava i acabava amb dues grans notícies: el MoraBanc, després de molts patiments al llarg del curs, assegurava la permanència a l’ACB de manera matemàtica a falta de tres jornades per al final de la temporada i l’FC Andorra aconseguia l’ascens a Primera Catalana en l’última jornada amb patiment final inclòs. Entre mig, i també en futbol, els títols de la Lliga Nacional i la Copa Constitució es van decidir. L’FC Santa Coloma va revalidar el títol en l’últim duels del play-off i la UE Sant Julià va fer el mateix en la final de la Copa als penals contra el campió de la Lliga. Per la seva part, Carchat va debutar a Portugal en el Mundial, però una avaria al motor el va obligar a abandonar.   
 
Juny: Millora en els Jocs dels Petits Estats
 
Durant la primera setmana de juny es van realitzar a Reykjavík els Jocs Olímpics dels Petits Estats d’Europa, que van acabar amb onze metalls per a la delegació andorrana desglossats en quatre ors, una plata i sis bronzes), doblant així els aconseguits en l’edició del 2013. 
 
El MoraBanc es posava les piles definint la plantilla de la següent temporada i va tancar durant el juny quatre renovacions i va deixar fora Jordi Trias. Cap a finals de mes, es va saber que el West Ham United de la Premier League de futbol disputaria la ronda prèvia de l’Europa League davant l’FC Lusitans. I en l’últim cap de setmana de juny, es disputava una nova espectacular Andorra Ultra Trial amb 2.600 corredors que demostraven la vitalitat de la cursa. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT