PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Recull de l'any 2015 (juliol-desembre): Bogeria pel ciclisme a Andorra

La primera setmana de setembre, el Principat va ser el centre mundial de l’esport de pedals amb el pas de la Vuelta i els Mundials de BTT i Trial

Per ALBERT CANES

Un corredor brasiler fa el salt final de la prova de desens dels Mundials elit disputats el setembre.
Un corredor brasiler fa el salt final de la prova de desens dels Mundials elit disputats el setembre. | TONY LARA
En l’edició d’ahir, es va veure com durant la primera meitat de l’any les alegries en els equips andorrans prenien protagonisme. Durant la segona part, el ciclisme es va situar com l’esport principal del país amb la repercussió a nivell mundial dels esdeveniments celebrats al país, així com l’any esperançador del MoraBanc i els resultats brillants dels esquiadors. 
 
Juliol: Arriba el West Ham United de Premier 
 
La fase prèvia de l’Europa League va portar a principis de juliol un equip de la Premier League anglesa a Andorra. El West Ham United s’enfrontava a l’FC Lusitans Les Barques en un duel que no es va poder disputar a l’Estadi Nacional, cosa que va suscitar polèmica. Els milers d’aficionats anglesos que es van desplaçar al Principat van haver d’entrar a les petites graderies del Comunal. Una setmana abans, l’equip andorrà visitava un Upton Park amb 35.000 espectadors animant l’equip. En els dos enfrontaments, la derrota va ser clara i va ser el West Ham qui va passar l’eliminatòria. 
 
Per la seva part, el MoraBanc no va perdre el temps en confeccionar la plantilla i va fer el primer fitxatge, el de Daniel Clark, Bogdanovic renovava i Marc Blanch i Georgios Bogris deixaven l’equip. 
 
En ciclisme, es disputava un Tour de França molt igualat. El resident andorrà, Joaquim Rodríguez, queia ràpidament de la lluita en la general, però va sortir de la prova francesa amb dues victòries molt importants al Mur d’Huy, en la tercera etapa, i a Plateau de Beille, en la quinzena. A més a més, el Principat començava a protagonitzar esdeveniments massius amb la celebració dels primers Andorra Outdoor Games que van aplegar centenars d’esportistes. 
 
Agost: ‘La Purito’, el preludi perfecte de la Vuelta 
 
El 9 d’agost s’estrenava a Andorra una nova marxa cicloturista que triomfava per dues raons principals: el nom que portava era ‘La Purito’, amb la col·laboració del ciclista del Katusha, i el recorregut dissenyat era el mateix que el de l’etapa reina de La Vuelta a Espanya que es faria un mes després. Més de 1.000 corredors van acceptar fer el repte, entre els quals hi havia diversos esportistes d’elit, com Nani Roma, Dani Juncadella o Roberto Merhi. Però el més assenyalat aquell diumenge va ser, després de Purito, el mític Miguel Induraín. A finals de mes va començar La Vuelta i l’última setmana d’agost es va disputar els Mundials Màsters de BTT i Trial, entre els quals va destacar el tercer lloc que Albert Barilaro va fer després d’un gran descens en la final. 
 
Quan quedaven dos mesos per començar la temporada ACB, a les oficines del MoraBanc tancaven la plantilla per a la temporada 2015-2016 amb els fitxatges de Sergi Pino, Shawn Jones i la peça clau, Giorgi Shermadini. Shaun Green i Nathan Jawai abandonaven l’equip. 
 
Setembre: Setmana de ciclisme i més ciclisme 
 
Era la setmana inicial del mes quan el món del ciclisme va centrar les seves mirades en el petit país dels Pirineus. Dos esdeveniments d’impacte Mundial es realitzaven a Andorra: l’etapa reina de la Vuelta a Espanya, amb sis ports de muntanya en 138 quilòmetres, i els Mundials Elit de BTT i Trial. La cursa espanyola va passar tres jornades a Andorra, la de descans, l’etapa íntegra i la sortida al dia següent. Mikel Landa es coronava als Cortals d’Encamp, Fabio Aru era segon i prenia el liderat i Purito va ser cinquè i es va mantenir en el segon lloc a la general, posicions amb les quals acabarien La Vuelta després d’alguns canvis. El resident també es va embutxacar una etapa espanyola, posteriorment. En els Mundials de BTT i Trial, la Massana va quedar plena a vessar durant la setmana en un èxit rotund per part de l’organització, la qual va definir el funcionament dels sis dies de competició com «perfectes». 
 
Un altre dels grans èxits per a l’esport andorrà es va produir durant aquesta setmana: els germans Òscar i Marc Casal guanyaven la Transalpine després d’una setmana de competició continua de curses de muntanya i tres etapes guanyades. Per la seva part, l’FC Andorra consumava el seu retorn a Primera Catalana, però s’estrenava a la competició amb molts dubtes inicials. 
 
Octubre: Podi mundial de Ferran Teixidó
 
El mes d’octubre va veure un altre gran resultat per a l’esport andorrà: Ferran Teixidó aconseguia una prestigiosa tercera posició a les Skyrunner World Series. Després de fer una temporada regular molt bona es va coronar a la Limone Extreme (Itàlia). Per contra, la notícia negativa la signava la selecció absoluta de futbol després d’acabar la fase de classificació per a l’Eurocopa amb zero punts i acumulant vàries golejades. Tampoc començava bé la temporada el BC MoraBanc, que s’iniciava amb un balanç de 1-4 en les cinc primeres jornades. 
 
A l’octubre, l’anunci de les finals de Copa del Món femenina per al 2019 d’esquí alpí i la presentació del Tour de França 2016, amb tres jornades al Principat, asseguraven la celebració de dos grans esdeveniments més a Andorra. 
 
Novembre: Noah Albaladejo, el millor d’Europa 
 
Entre les fites més destacades del penúltim mes de l’any hi va haver la que va assolir el rider andorrà Noah Albaladejo. La pàgina web Downdays Freeski Culture va obrir una votació popular per veure qui era el millor esquiador d’Europa en funció dels resultats i pel·lícules realitzades i va ser Albaladejo l’escollit. Aquest fet es va recollir en la Nit de l’Esport celebrada a finals de mes, en la qual la FAE va sortir com a triomfadora amb Lluís Marín i Mireia Gutiérrez escollits millors esportistes i Carmina Pallàs i Irineu Esteve com a promeses.
 
Per altra banda, l’Agència Mundial Antidopatge suspenia Andorra i obligava el Govern a accelerar la Llei de l’Esport ja que els grans esdeveniments que s’han de celebrar al país al futur corrien perill.  
 
Desembre: Resultat històric de Joan Verdú
 
Fa uns quinze dies, Joan Verdú feia història guanyant la Nor-Am Cup a Canadà, l’equivalent a la Copa d’Europa del continent americà, i obtenint 6.40 punts FIS, el resultat més baix fet mai per un esquiador andorrà. En aquest darrer mes, també s’ha produït l’elecció de Patrícia Vicente com a millor jugadora del món de 3x3 per part de la FIBA i la FAF ha renovat Koldo Álvarez com a seleccionador nacional. Per acabar, el MoraBanc ha assolit la millor ratxa des del retorn a l’ACB obtenint sis triomfs en els darrers vuit partits, refent-se així del fluix inici de curs i augmentant les seves opcions de ser a la Copa del Rei.  
 
El 2015 ha estat un any ple d’èxits esportius i organitzatius, els quals seran complicats de repetir el 2016, però els esportistes i entitats del país no paren de demostrar que la fam i l’ambició van a l’alça a Andorra i que això seguirà creixent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT