PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Primera operació sortida del 2016 amb retencions de més de tres km

L’afluència de trànsit es tradueix en usuaris a les pistes i vendes a les botigues amb previsió d’augment

Per Marisa da Costa

Dos carrils amb retencions de vehicles a pocs metres de la sortida del país a través de la frontera del riu Runer, direcció Espanya.
Dos carrils amb retencions de vehicles a pocs metres de la sortida del país a través de la frontera del riu Runer, direcció Espanya. | Tony Lara
Els visitants que vivien a Andorra el transcurs d’un a l’altre any van abandonar el país la jornada d’ahir enmig de retencions de més tres quilòmetres. Si bé l’operació sortida ja es va engegar el passat dissabte amb la partida d’aquells qui van aprofitar les festivitats nadalenques i la fi d’any per passar uns dies al Principat, el gruix dels turistes va allargar l’estància fins a darrera hora, amb el tancament de les pistes d’esquí.
 
La fi del primer cap de setmana de l’any va saldar-se a les carreteres amb caravanes de més d’una hora per als qui marxaven en direcció a Espanya. Malgrat que la partida de vehicles ja va iniciar-se durant el matí de diumenge i es va incrementar produint les primeres cues a partir de les dues de la tarda, les retencions més importants es van registrar a partir de les sis del vespre, amb la baixada de pistes dels qui van aprofitar fins a l’últim moment per esquiar. De fet, abanda de la important afluència de vehicles donada a la frontera del riu Runer, també es van donar aturades importants del trànsit a l’entrada d’Encamp, en direcció a Escaldes-Engordany, afectant també de manera important a les vies de Canillo. 
 
Segons van informar des del servei de Mobilitat, efectius comunals de circulació i agents del cos de seguretat van ser mobilitzats per evitar que les cues superessin els quatre quilòmetres, en vista de la contundent xifra d’entrada d’automòbils produïda des de la Farga de Moles durant el període de Nadal. Pel que fa a la sortida del país pel vessant nord i, tal com van assegurar des del mateix departament de mobilitat, no van destacar-se grans moments de densitat.
La marxa de visitants no es donarà per tancada fins aquest vespre, coincidint amb la finalització del pont previ a la diada de Reis. Aquestes posaran previsiblement punt a les retencions donades en dies laborables, tot i que es podrien repetir dimecres, darrer dia de les vacances escolars per a molts dels infants espanyols.
 
Els turistes aprofiten la poca neu/ Els embussos a les carreteres es van repetir a les parròquies altes del Principat al llarg de les darreres jornades, incrementant-se les darreres hores de llum. Tot i que des de les pistes encara no s’ha tancat el balanç d’aquestes festes a l’espera que passin els Reis, la caiguda de les temperatures i unes tímides nevades a les cotes altes del país van permetre oferir més de 120 quilòmetres practicables en el cas de Grandvalira i una trentena de pistes pel que fa a Vallnord. Les precipitacions esperades des d’aquesta matinada passada i fins el matí de demà fan pensar que es podrà ampliar aquest nombre d’instal·lacions obertes al públic. Per bé que les nevades han estat molt escasses fins ara, s’ha copsat moviment a les valls més altes i s’espera que les previsions de neu permetin anotar una darrera rebuda de turistes, abans no s’acabi aquest important període de la temporada.
 
Botigues i hotels plens/ Ahir es tancava la primera etapa de les vacances de Nadal per donar pas al segon període. Els allotjaments del país van fer diumenge moltes sortides per rebre, amb la proximitat del dia 6 de gener, la darrera tongada de visitants que se sol acollir en aquestes dates des que fa uns anys es van deixar de donar les estàncies de més llarga durada. A falta de números oficials, els mateixos viatgers van destacar la concurrència d’hostes amb què comptaven els hotels. 
 
Pel que fa als comerços, les opinions divergeixen entre els qui celebren les aglomeracions de gent donades dissabte a les principals avingudes del país i els qui esperen que l’operació sortida d’ahir no es tradueixi en la clausura del període Nadalenc. Així, la presidenta de l’Associació de comerciants de l’avinguda Carlemany i travesseres, Susagna Venable, va celebrar el fet que s’hagi vist «molta gent», tot afegint que «esperem que això no s’hagi acabat». 
 
Menor satisfacció va presentar la presidenta de l’Associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet: «ahir [per dissabte] va estar bé, avui [diumenge per al lector] ja ha estat molt fluixet. No obstant, ambdues representants de botiguers van mostrar-se optimistes i esperen majors vendes de cara als darrers dies de Nadal. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT