PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les nevades arriben quan els turistes marxen però aviven les perspectives

Les precipitacions de les darreres hores porten a elevar el risc d’allaus fins al nivell 4, situant-se en fort

Per M.C.

Un fora pista de Grandvalira, a la banda de Grau Roig.
Un fora pista de Grandvalira, a la banda de Grau Roig. | Rashida el Massaoudi
Les tan esperades nevades arriben tard: ara que els turistes han marxat i els infants del Principat han tornat a les aules per engegar el segon trimestre d’aquest curs 2015-2016. No obstant això, i el fet d’elevar l’alerta pel risc d’allaus fins el nivell 4, situant el llindar a un fort perill, aquestes precipitacions vènen acompanyades de perspectives positives: després de viure unes festivitats nadalenques amb afluència turística malgrat la manca de neu, l’arribada definitiva de l’hivern fa pensar en  la inherent atracció de visitants.
Pistes d’esquí i establiments diversos han manifestat al llarg d’aquest Nadal la «satisfacció» pel transcurs de dues setmanes amb allotjaments, carrers centrals i botigues plenes –sempre amb excepcions. De la mateixa manera que celebraven l’entrada de visitants, auguraven una bona temporada si la neu es decidia a caure. Ja és aquí, la qual cosa es desitja vingui acompanyada per l’atracció de turistes propers els caps de setmana, així com de llargues estades i d’excursionistes veïns.
Les estacions d’esquí eren segurament les qui més esperaven aquestes precipitacions, que van permetre ampliar amb bona mesura el nombre d’instal·lacions obertes al públic. Així, Vallnord tancava ahir amb gruixos d’entre 85 i 55 centímetres a Ordino Arcalís, entre 70 i 50 al sector Arinsal i cotes d’entre 60 i 40 cm al sector Pal, segons va informar la mateixa estació a través d’un comunicat. Grandvalira, de la seva banda, tancava la jornada oferint 143 km esquiables i 88 pistes obertes de 128, segons es podia llegir a través del seu lloc web. 
 
Xifres positives a Vallnord/ L’estació de les valls d’orient va tancar el dia 5 un dels períodes més forts de la temporada. En total, des del dia 30 de desembre i fins la vigília de Reis, 50.900 esquiadors es van passar pels dominis de les Valls del Nord. Tal com va destacar l’ens a través d’una nota de premsa, els dies de més afluència van ser el 30 i 31 de desembre amb 16.000 dies d’esquí. El 2 de gener va ser el dia punta, amb un registre de 9.000 dies d’esquí. 
El director general de l’estació, Martí Rafel, va assegurar haver «assolit unes bones xifres en la venda dels forfets, com en la resta de serveis que ofereixen les estacions». Va voler afegir que «el client n’ha sortit satisfet i gaudint dels seus dies a la neu». 
Alerta pel perill d’allaus/ El Servei de Meteorologia va advertir ahir del risc de despreniments donats pels importants gruixos de neu acumulats, alarma que també llançava ‘Meteo France’. En aquest sentit, el llindar per perill d’allaus es va situar ahir al nivell 4, situant-se en fort, i es manté durant la jornada d’avui amb probabilitats que augmenti degut a la continuïtat de les nevades. 
 
Pronòstic  pels propers dies/ Es va fer de pregar però li costarà marxar. La precipitació, que no s’interromprà fins al vespre a partir dels 1.200 metres,tornarà de cara al cap de setmana, segons les previsions fetes pel Servei de Meteorologia del Govern i publicades al web meteo.ad. Altres fonts de pronòstic del temps, com Météo France o eltiempo.es, per exemple, no preveuen la tornada de la neu durant aquesta setmana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT