PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

176 detinguts per conducció sota els efectes de la beguda

La Policia ha portat a comissària les persones que han superat l’índex d’alcoholèmia permès

Per E.J.M

Un agent de policia realitza una prova d’alcoholèmia a un conductor per comprovar si condueix sota els efectes de l’alcohol.
Un agent de policia realitza una prova d’alcoholèmia a un conductor per comprovar si condueix sota els efectes de l’alcohol. | El Periòdic
La Policia ha detingut, durant l’any 2015, 176 persones que conduïen sota els efectes de les begudes alcohòliques o que es van negar a sotmetre’s a les proves de control d’alcoholèmia. Segons l’article 124 de la Llei del Codi de Circulació, «la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre dels 0,2 grams d’alcohol per litre de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per a la resta de conductors». Quant al Codi Penal, l’article 268 estableix el límit punible de les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals i, per tant, els que superin aquests graus cometen un delicte. 
 
Per tant, les sancions administratives que preveu l’article 124 del Codi de Circulació (per als conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,2 g/l a 0,5 g/l, i per a la resta de conductors amb una taxa d’alcoholèmia de 0,5 g/l a 0,8 g/l) inclou la suspensió del permís de conduir per una durada màxima d’un mes, i una sanció imposada pel Cos de Policia de 150,25 euros.
 
Els conductors que superen les taxes que són sancionables administrativament són detinguts (els professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,5 g/l, i els no professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,8 g/l), i també els que es neguen a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia. Després de la detenció, el cas passa a disposició judicial. Les conseqüències jurídiques de les infraccions per la via penal comporten, segons els articles 268 i 269 del Codi Penal, les següents condemnes: per als conductors professionals, pena de presó de fins a 24 mesos i privació del permís de conduir fins a quatre anys; per als conductors no professionals, pena de presó de fins a 12 mesos o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys, i els que refusen sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, pena de privació del permís de conduir de fins a tres anys, quatre anys en el cas dels conductors professionals.
 
Cada setmana, la Policia informa del balanç de detencions efectuades segons els tipus de delictes i sempre n’hi ha alguna per superar la taxa d’alcohol permesa al volant i, per tant, per cometre un delicte contra la seguretat del trànsit. L’any passat el nombre de conductors que van donar positiu per alcoholèmia segons la taxa establerta al Codi Penal va ser de 176.
 
TAXA DE 4,54, EL RECORDMAN / En el balanç de la Policia destaca un detingut que va donar una taxa positiva per alcoholèmia de 4,54 g/l, el rècord de l’any (i qui sap si de la història). L’home, de 47 anys, va patir un accident el 29 de mai passat, sobre les nou del vespre, i quan els agents van acudir al lloc dels fets i van realitzar la prova d’alcoholèmia es van trobar amb la sorpresa.
 
En el top five dels conductors més ebris també hi ha un home de 64 anys que el 20 de març passat, a les 18.45 hores, va donar una taxa de 3,27 g/l. Fregant els 3 g/l, també hi va haver un cas de 2,98 g/l d’un home de 55 anys; un altre cas de 2,94 g/l, d’un conductor de 47 anys que va patir un accident amb danys materials, i un noi de 28 anys que va donar 2,81 g/l i també va donar positiu per consum d’estupefaents (el jove va patir un accident i va ser detingut en ser donat d’alta a l’hospital). Els casos que superen els 2 g/l són molt nombrosos, tot i que la majoria se situen entre l’1 i els 2 g/l. 
 
Per mesos, el nombre de conductors detinguts al gener del 2015 va ser de 15 persones; al febrer, 18; al març, 20; a l’abril, 17; al maig, 18; al juny, sis; al juliol, vuit; a l’agost, 10; al setembre, 19; a l’octubre, 15; al novembre, 13, i al desembre, el mes passat, 17. 
 
CAMPANYES DE PREVENCIÓ / Cada any, la Policia organitza campanyes de prevenció en què adverteix que realitzarà periòdicament controls d’alcoholèmia. L’última, que encara està vigent, va començar l’11 de desembre i s’allargarà fins al pròxim dissabte, dia 9. Tot i ser controls anunciats, la Policia ha detingut en aquest període 14 persones, 10 al desembre (que s’inclouen al balanç 2015) i quatre al mes de gener. 
Els detinguts durant els primers dies de l’any han estat quatre joves, d’entre 21 i 26 anys, amb taxes d’alcoholèmia entre 1,34 g/l i 1,91 g/l. En tots els casos els conductors van patir un accident de trànsit, i en dos dels sinistres dues persones van resultar ferides. 
 
Dilluns que ve la Policia informarà del balanç setmanal i del resultat final de la campanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT