PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Medalles per als agents de circulació

El reglament estableix les distincions pels anys de servei i per mèrits professionals

Per E.J.M.

Celebració de la Diada nacional dels agents de circulació, l’any 2012 a Escaldes-Engordany.
Celebració de la Diada nacional dels agents de circulació, l’any 2012 a Escaldes-Engordany. | Tony Lara
Durant la celebració de l’11a Diada nacional dels agents de circulació, els agents ja podran ser distingits pels seus anys de servei i/o els seus mèrits. L’1 de gener va entrar en vigor el text refós del Reglament de distincions i de recompenses dels agents de circulació comunals i/o altres ciutadans en casos excepcionals. De fet, el primer comú en aprovar-lo ha estat el de la Massana i el text refós, que unifica el reglament dels set comuns, es publica en el BOPA d’ahir. 
 
El reglament estableix diversos tipus de medalles. La primera classes és la que atorga la Comissió Interparroquial dels Serveis de Circulació per distingir un agent pels seus anys de dedicació al cos de circulació: la d’or, pels 25 anys de servei; la de plata, pels 20 anys de treball, i, finalment, la medalla de bronze pels 15 anys treballant per regular el trànsit. La medalla s’encunyarà amb la forma de l’escut del Servei de Circulació i s’hi gravarà la menció «per – anys de servei».
 
La segona classe és la medalla de la Comissió Interparroquial al mèrit professional per a la realització d’un acte rellevant o exemplar en el compliment de les funcions com a agent de circulació. Aquesta distinció ha de tenir forma «de la creu ampliada amb els laterals rectes filetejats daurats. Ha d’estar esmaltada en blanc amb l’escut del Servei de Circulació (...) i amb una inscripció al darrere de la creu corresponent a la menció ‘al mèrit professional’», segons s’especifica en el reglament.
 
El tercer tipus de medalla és la parroquial, destinada als agents amb 25 anys de dedicació al servei. Aquesta distinció consisteix en l’escut de la parròquia i amb una inscripció al darrer amb la menció «per 25 anys de servei».
 
El reglament especifica les mides, els colors, la llargada i amplada de la cinta, i, fins i tot, les característiques dels passadors. 
Quant a l’atorgament de les medalles, les de la primera i la segona classe s’entregaran durat la Diada dels Agents de Circulació, en canvi, la de la tercera classe, la concedeix cada comú quan l’agent compleix els 25 anys de servei al cos.
 
Herois o malvats / El reglament també preveu un quart tipus de medalla: la que entregarà la Comissió Interparroquial a un ciutadà o ciutadana que hagi realitzat qualsevol acte rellevant o exemplar  de col·laboració amb els agents de circulació comunal. La distinció només es concedirà en casos excepcionals i quan la Comissió ho determini. 
 
D’altra banda, el text normatiu també preveu el cas que «a l’agent a qui li correspon una medalla estigui  sancionat, amb un expedient incoat o suspès del servei, són els seus superiors els qui decideixen la idoneïtat del lliurament de distincions i recompenses».
 
Durant la celebració de la Diada Nacional dels Agents de Circulació del 2015, que es va celebrar a Ordino, l’aleshores cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, president de torn de la Comissió Interparroquial dels Serveis de Circulació, ja va anunciar que s’estava ultimant la modificació del reglament de condecoracions que estableix les categories per atorgar als agents medalles i distincions: pels anys de servei, per la dedicació i pels mèrits. Durant la pròxima Diada, que tindrà lloc a la Massana, s’atorgaran les primeres condecoracions. Fins ara, només el Comú d’Andorra la Vella ha atorgat medalles pels 25 anys de servei.
 
Atestats comuns/ D’altra banda, l’any passat es va unificar el protocol d’atestats per disposar d’una base de dades única per detectar punts negres de la xarxa viària. Tant els agents de circulació com la policia, quan intervenen en un accident de trànsit, omplen un formulari que després bolquen en una base de dades única. 
 
Amb aquesta eina, es facilita la gestió dels atestats d’accidents i també servirà per elaborar una estadística per constatar en quins punts de les vies i carreteres hi ha més sinistralitat. De nou, agents de circulació i policies van de la mà.

Un llei pendent que aglutini els set serveis comunals/ El 2016 hauria de ser l’any en què s’aprovi la llei dels agents de circulació, un text feixuc en el qual fa temps que es treballa. Durant la celebració de la 10a Diada dels agents de circulació, que es va celebrar a Ordino el maig passat, el cap de Govern, Toni Martí, va apostar perquè els serveis d’agents de circulació comunals siguin «un servei mancomunat, un cos únic nacional». Per a que els set cossos dels agents de circulació siguin un de sol –tot i que amb les especificitats de cada parròquia– fa falta una legislació que ho determini. 
 
La llei dels agents de circulació és un dels textos normatius pendents i que han de redactar i consensuar els comuns, probablement durant aquest any. El text, entre d’altres punts, ha d’establir la línia d’atribucions entre els agents de circulació i la policia, tot i que el port d’arma per part dels agents comunals queda descartat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT