PUBLICITAT

Escales-Engordany

Reiteració de retrets entre els partits pels pactes a la capital

Els liberals insisteixen en què el partit demòcrata els va proposar concórrer junts als comicis

Per LÍDIA RAVENTÓS

Jordi Cinca d’esquenes i Jordi Gallardo al fons en una sessió del Consell General.
Jordi Cinca d’esquenes i Jordi Gallardo al fons en una sessió del Consell General. | TONY LARA
Els tractes que van o no existir en la formació de les candidatures presentades a les passades comunals a Andorra la Vella segueixen provocant polèmica. Liberals d’Andorra (Ld’A) va insistir ahir a través d’un comunicat en el fet que Demòcrates per Andorra (DA) va fer un acostament al partit liberal amb la intensió de concórrer plegats als comicis del passat 13 de desembre. L’escrit té la intenció, segons van explicar, «d’aclarir les afirmacions al comunicat emès per DA així com les manifestacions del seu representant de l’executiva el Sr. Marc Ballestà» que divendres passat va assegurar que «en cap moment s’ha negociat amb Liberals d’Andorra, ni formalment ni informalment, per formar una candidatura a la capital». 
 
En el comunicat, Ld’A constatava que l’acostament va començar el 31 d’agost quan «una persona per encàrrec d’una autoritat de DA d’Andorra la Vella» de la qual no van voler desvetllar el nom, es va posar en contacte amb els membres de la comissió de candidatura de la capital del partit «per sondejar la predisposició d’aquest per fer una candidatura conjunta». Certificaven també que el 13 d’octubre es va produir una segona trobada entre les mateixes persones i una tercera del comitè parroquial de DA on els demòcrates van «plantejar obertament la possibilitat de concórrer plegats acordant transmetre als respectius comitès aquesta opció». Ld’A indicava que van informar al seu comitè sobre aquesta proposta de pacte i que el partit la va rebutjar per unanimitat en considerar-la «incoherent». El dia 16 d’octubre, sempre segons Ld’A, es va comunicar a la persona del grup demòcrata que havien descartat la proposta. A més, asseguraven que tres dies més tard DA va informar al seu comitè local de les converses que havien mantingut ambdues candidatures així com de la resposta per part de Ld’A. 
 
Cinca desmenteix a Gallardo/ El membre del comitè local d’Andorra la Vella, Jordi Cinca, va desmentir haver mantingut cap reunió amb el partit liberal i va sentenciar que «mai es va fer un plantejament de coalició». «El comitè local ni tan sols s’ho va plantejar», va aclarir. Respecte al comunicat emès per Ld’A, va valorar que «són ganes de remoure un passat en el qual jo no em reconec». Al final, va agregar, «el cert és que DA va fer una candidatura en solitari que va aconseguir la confiança dels votants». Cinca va explicar que «en moments puntuals vam tenir l’aproximació de gent independent que ens va demanar que més enllà dels interessos del propi partit a nivell nacional, intentéssim fer coalicions si això havia d’ajudar a garantir el futur de la parròquia». Aquesta proposta, tal i com va afermar, «també es va desestimar». 
 
Per la seva banda, el president de Ld’A, Jordi Gallardo, en la línia del comunicat emès des del seu partit, va garantir que tant les reunions com les propostes entre ambdos partits es van produir i va apuntar que «si des de DA continuen insinuant que faltem a la veritat ens veurem obligats a fer públics els noms de les persones que van dur a terme aquestes negociacions». En aquest sentit, va manifestar que «ens agradaria deixar el tema per tancat perquè creiem que els contactes que es poden fer en pre campanya entre uns i els altres és privat i propi d’aquest moment concret». «No és la nostra voluntat arribar a donar més detalls dels fets, però el que no farem és passar pel que no som», va concloure. 
 
També va recordar que les notificacions emeses des de Liberals d’Andorra envers aquest tema van començar arrel que des del partit demòcrata es qualifiqués d’«incoherent» el pacte formalitzat a la capital  entre Ld’A i Cd’i. Gallardo va fer referència aquest fet i va afegir que «la coherència que ells volien aplicar amb nosaltres no se la van aplicar a ells mateixos quan ens van demanar ajuntar-nos». Així mateix, va dir que «si alguna persona de DA que no coneix el que va passar, en privat els hi explicarem».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT