PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

21 hores sense vida

Bomosa organitza una ‘Jornada d’Adopcions’ per donar a conèixer als cans que busquen una llar

Per ESTEFANIA GRACIA

Un dels 18 canins que actualment es poden adoptar a la Gossera d’Andorra.
Un dels 18 canins que actualment es poden adoptar a la Gossera d’Andorra. | BOMOSA
La Gossera d’Andorra té actualment uns 18 cans per adoptar, una xifra que ha anat disminuint durant els darrers dos anys i que a priori no sembla massa significant, però des de Bomosa, Laika, l’Associació Canina d’Andorra (Acana) o altres entitats simpatitzants dels animals, lluiten constanment per fer que aquest nombre descendeixi fins a zero. 
 
I és que tot i que des de Bomosa asseguren que la societat «és cada cop més conscient de la importància d’adoptar, encara hi ha gent que compra o malauradament abandona a les seves mascotes, i amb les jornades que fem o a les ajudes que es donen, intentem que els gossos que tenim gaudeixin d’una segona oportunitat, perquè a la gossera es passen 21 hores tancats en gàbies, i aquesta és una situació molt dura per als gossos i lluitem perquè puguin tenir una vida». 
 
Per ajudar en aquesta contesa i incidir més en la conscienciació social, Bomosa organitza per dissabte una nova Jornada d’Adopcions. On conviden a tothom qui ho desitgi a venir amb els seus gossos i viure una tarda diferent amb activitats de germanor canines. D’aquesta manera, des de les 17.00 hores de la tarda fins a les 21.00 h, a illa Carlemany si podran reunir els curiosos i els amants dels cans per fer accions de dinamització, com un circuit d’agility, on els gossos podran gaudir sota l’ensenyament i supervisió d’un professional. «Normalment, quan els cans fan el circuit per primera vegada no ho saben fer, però amb l’ajuda de l’ensinistrador que aquest any ens acompanya, també es donaran pautes als propietaris dels animals perquè guiïn a les seves mascotes», destaquen des de Bomosa.
 
També hi ha la possibilitat que Acana se sumi a les jornades amb una demostració dels circuits d’agility amb dos gossos que ja tenen entrenats, «tot i que aquest és un fet que encara no tenim del tot lligat, ho estem acabant de confirmar», remarca la mateixa entitat. 
 
A més, Bomosa puntualitza que l’objectiu de dites jornades és que la gent «conegui d’aprop a alguns dels cans que estan en adopció i puguin relacionar-se i interaccionar amb ells». «Tot i que no els podrem portar a tots perquè al ser un espai tancat, amb soroll i molta gent, hi haurà massa rebombori i els gossos es poden estressar, tot i això, portarem fotos i informació sobre tots els altres que tenim en adopció, amb explicacions de les seves característiques perquè qui ho desitgi pugui conèixer-los». Tanmateix, «per a aquelles persones que no tenen la possibilitat d’anar a la gossera és una oportunitat per contactar amb nosaltres i veure els gossos», ja que per ara, la gossera només obre tres hores al dia, de 10.00 a 13.00. 
 
Un tràmit senzill / Per poder adoptar, tan sols cal contactar amb Bomosa o anar a la mateixa gossera per conèixer als cans que en aquell moment hi ha, i si s’està disposat, es poden començar els tràmits, que veritablement són senzills. Ja que primer cal parlar amb el personal de la gossera que coneixen cada un dels gossos i poden aconsellar en cada cas particular segons les necessitats o condicions que es busquin o el tipus de gos que s’esperi. 
 
Aquest darrer fet és molt important, perquè tal i com destaca Bomosa, «sabent que vol cada persona i guiant una mica durant el procés d’adopció, sobre quin animal s’adapta millor al seu ritme de vida o la personalitat del can que encaixa més amb els requisits que demana l’adoptant, disminuïm més la possibilitat posterior d’abandonament».Un cop feta l’elecció, cal anar al Departament d’Agricultura per realitzar la formalització de l’adopció. En funció de l’animal (adult, cadell, mascle o femella) i un cop pagat el preu públic, es fixa la data i el lloc de recollida de l’animal: la mateixa gossera o bé una clínica veterinària del país.
 
La importància del ‘feeling’ / Des de Bomosa també es destaca la importància de contactar primer amb l’animal i conèixer-ne la seva personalitat, perquè quan l’adoptant «s’emporta un gos cap a casa, tothom necessita un temps d’adaptació, tant la família com el mateix gos, que es troba en un entorn nou i s’ha d’acostumar al nou ritme i les noves persones, per tant, es necessita d’un procés de tolerància». 
 
Així, si abans d’adoptar es té en consideració la personalitat del caní i s’ha vist el feeling que es té amb ell, el procés d’adaptació pot ser més amè i senzill, «tenint present també que nosaltres sempre apostem per una educació en positiu, mai amb càstigs, un fet que també ajuda molt a l’hora de tenir una millor adaptació», destaquen des de Bomosa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT