PUBLICITAT

Barcelona

Basella s’incorpora al mapa de fosses de la Guerra Civil

En una de les troballes, pendent de confirmació, hi hauria enterrats 50 cossos

Per EL PERIÒDIC

Codinera de Bassella on van ser afusellats presos republicans.
Codinera de Bassella on van ser afusellats presos republicans. | RÀDIOSEU
El web del mapa de fosses i repressió de la Guerra Civil a Catalunya ha incorporat 25 noves localitzacions, entre les quals tres del municipi de Bassella. La majoria de les noves fosses identificades són en municipis propers de la comarca del Solsonès; i la resta, a Torà. Una desena ja han estat confirmades i la resta mantenen el caràcter de probables. En total, es calcula que podrien contenir les restes d’un mínim de 237 persones, segons ha informat RàdioSeu.
 
Tot i que les tres fosses comunes localitzades a Bassella encara no estan confirmades definitivament,  destaca sobretot la del bosc de Coll de Ban, on hi hauria enterrades unes 50 persones. Les altres són a la codinera de la Casa Tapioles i al cementiri d’Ogern. A més, segons ha informat el departament de Governació, l’actualització de les fosses existents en aquest territori, a cavall del Solsonès, l’Alt Urgell i la Segarra, ha estat possible gràcies a les dades facilitades pel Centre d’Estudis Lacetans, procedents d’un estudi específic elaborat l’any 2011 i subvencionat pel Departament de Presidència. 
 
D’altra banda, la desena de fosses confirmades es troben al santuari del Miracle de Riner i als cementiris de Riner, Su, Santa Sussanna (Riner), Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Clariana de Cardener, Sant Just Joval i Horteneda, tots ells al Solsonès,  a més a més del cementiri de Sant Joan de Puig Redon de Torà, a la Segarra. On hi hauria més cossos enterrats seria al cementiri de Solsona (58 en total). 
 
Altres municipis / Les ubicacions de fosses probables al Solsonès estarien a Casa Rovira-Sança (Llobera), Les Planes del Ginestar (Castellar de la Ribera), Serraseca, Cambrils (Odèn), Casanova de Clarà (Castellar de la Ribera), Camp dels Morts, Casagolda (Castellar de la Ribera), Pont de Comajuncosa (Olius), Antic camí de Llanera (Llobera), Camps de casa Cabot (Clariana de Cardener), Finca Vilatobà (Castellar de la Ribera), la pineda de Camp dels Morts (Castellar de la Ribera), Costa del Mas dels Quadros (Llobera). En aquest cas la fossa més gran seria la d’Odèn, amb un mínim de 80 cossos enterrats.
 
Ofensiva de l’exèrcit / Segons aquestes dades, la majoria de fosses comunes, incloses les de Coll de Ban i de la Casa Tapioles a Bassella, s’haurien fet en el marc d’una ofensiva de l’exèrcit franquista al municipi i a poblacions properes del Solsonès, tot i que també se n’ha localitzat d’atribuïbles a camps de treballs forçats de l’exèrcit republicà, com el que hi va haver a Ogern.
 
Així mateix, segons Governació, el web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts. Està regulat per una llei aprovada el 2009 i pel decret corresponent del 31 d’agost de 2010, com a mitjà cartogràfic d’accés públic per satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. 
 
El web, creat al 2010, es troba subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l’avenç de la recerca historiogràfica feta a Catalunya. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT