El líder surt viu del Poliesportiu

Partidàs de gran nivell amb un MoraBanc que posa contra les cordes el València i cau, però depèn de sí mateix per jugar la Copa

Maniobra espectacular de Betinho volant per assistir a Bogdanovic davant dos rivals, ahir en el MoraBanc-València al Poliesportiu d’Andorra. | Emilio Prenas
El MoraBanc i el València van oferir un recital de bàsquet al Poliesportiu, en el qual va haver-hi tot el que un espectador desitja: bon espectacle, polèmica i emoció fins el final. L’equip que dirigeix Peñarroya no va poder evitar la 26a victòria seguida del líder (78-86) tot i que el va tenir contra les cordes al tercer quart, però continua en el top-7 i amb les opcions intactes de jugar la Copa del Rei. Per davant queden Sevilla a casa i Baskònia fora. Sada i companyia depenen d’ells mateixos.

Hamilton, el que deia que no estava bé, va destacar en un inici prometedor, jugat a un ritme vertiginós, digne de Copa del Rei. El nord-americà va dur la batuta del líder en l’aspecte anotador, ja que es va endur un bon tap de Shermadini però va ser capaç d’anotar vuit punts fins que va ser substituït al minut 7 amb un 14-12 favorable per al MoraBanc. Els de Peñarroya, de la seva banda, repartien més la responsabilitat en atac, amb Betinho, Bogdanovic, Jones i el sostre georgià. Buscaven tota mena de situacions, buscant l’exterior, la pintura i sobretot, rapidesa per fer mal al contraatac que Navarro va aplicar a la perfecció.

El marcador va ser com un acordió. D’entrada manava el València va posar-se per davant fins un màxim de 4-8 però Betinho, amb un triple, va concedir el primer avantatge tricolor fins que tres cistelles seguides de Djublevic van revertir de nou la situació, que acabaria amb una safata de Navarro i un triple final de Sikma, dubte per una lesió als dits que ahir no van semblar molestar-le gaire.

Amb 18-23, cinc per sota, partia en el segon periode el MoraBanc. Clark la va clavar de tres i Vives va respondre amb la mateixa moneda i de manera espectacular, amb Navarro a sobre i caient enrere. Però l’anglès seguiria amb el canell calent i amb un ganxo i un altre triple consumava la igualada (26-26, minut 12). Frenètic i vibrant, el que s’estava veient. Tanta velocitat va provocar les errades de Vives, Schreiner o Sada en passades precipitades, però també un aley oop de Jones, un gran moviment de San Emeterio per penetrar fins la cuina o una assistència de Sada a Shermadini sota taulells que tot el València només va poder mirar bocabadat.

I amb un igualat 38-38 va haver-hi un temps mort a 2:52 per al descans i els dos equips lluitant per tractar d’obrir una escletxa de punts.
Va poder l’equip de Peñarroya, però no va ser capaç. Betinho va ficar un triple a falta de 2 minuts que feia pujar el 43-40, Diot va replicar des de la mitja distància, a Clark se li va relliscar la pilota tot sol quan es disposava a tirar, després va ficar un tir lliure i Rafa Martínez va acabar el quart amb una gran penetració. 17 pilotes perdudes entre els dos equips, un rebot més per al líder (12 per 13) i percentatges d’encert de 2 i de 3 dels dos per sobre del 50% (10 de 19 i 5 de 9 el MoraBanc per 14 de 26 i 4 de 6 del València). Tot tan igualat com indicava l’electrònic quan va sonar la botzina del descans: 44-44.

ERRADES AMB EL RIVAL GROGUI / I el recital d’anades i vingudes va continuar a la represa, on el MoraBanc va treure una petita renda després d’un frenètic intercanvi de cops inicial. Diot va obrir boca amb un triple, Betinho reponia, després Djublevic i va arribar un parcial de 7-0 amb dos tirs lliures de Shermadini, cistella d’Schreiner i 2+1 de Bogdanovic (53-49). Tot això en dos minuts i mig. La defensa tricolor estava immensa, pressionant la zona exterior perquè no juguessin a gust San Emeterio, Vives i Rafa Martínez però les errades en el triple d’Stojanovski, Bogdanovic i Betinho van impedir fer un forat encara més gran.També fallaria Sada en els prolegòmens d’un 2+1 de Rafa Martínez que situava el València un per sota (57-58).

El líder estava tocat, però s’agafava al parquet davant un MoraBanc voluntariós, jugant amb bones opcions, però fallant tot el que li havia entrat en els primer vint minuts. a Stojanovski li va escopir l’anella un tir lateral de 4 metres, Bogdanovic fallava un tir lliure de dos intents i San Emeterio tornava a empatar 60-60 a un minut per a l’acabament del tercer quart. Jones, fantàstic sota els taulells, va tornar a distanciar els locals però el València va tornar a empatar amb dos tirs lliures de San Emeterio, després d’agafar un rebot ofensiu que va desesperar una afició tricolor que s’estava deixant la veu al pavelló de tant animar. Quedaven 15 segons i la pilota per al MoraBanc, però de nou la cistella li va repel·lir el triple a Schreiner i es va entrar al quart període amb un ja gens sorprenent 62-62.

Vibrant. Navarro va picar primer però San Emeterio va respondre amb un súper triple. Clark també va dir la seva i després de que el València esgotés el temps d’atac amb un rebot ofensiu inclòs, Schreiner va fer esclatar d’alegria el Poliesportiu amb un triple que feia pujar el 69-65. Però el líder venia invicte per alguna cosa i així ho va demostrar amb els triples de San Emeterio i Djublevic  en dues ocasions que revertien la situació fins el 69-73, a falta de 5:10.

Shermadini, que portava 13 minuts acumulats fins llavors, estava a la banqueta i la grada, cridant el «sí, es pot!» mentre s’arreglava un dels marcadors del temps de possessió que hi ha darrere les cistelles, que va aturar el joc durant més de cinc minuts.

SHERMADINI I JONES, AL BANC / Es va reprendre en joc amb un rebot ofensiu de Sikma vital que va permetre els seus obtenir la màxima renda del partit, un +6 (69-75) a 4:16 per al final. El georgià i Jones, màxims anotadors del MoraBanc amb 14 punts cadascun d’ells, continuaven mirant-se el partit des de la banqueta.

Un triple de Bogdanovic va trencar el parcial del València de 0-10 (72-77) amb poc més de tres minuts per endavant però el líder, que sap de què va això, va saber gestionar la renda. Diot va emmudir la parròquia local amb un triple a minut i mig i 76-80, i va rematar la feina amb un altre fantàstic tir de 6,75 a 20 segons per al final. L’equip de Peñarroya perd, però baixa a la setena posició –l’última que permet disputar la Copa del Rei– i el València continua amb la seva ratxa triomfal tot i que al Poliesportiu va veure perillar els seus números immaculats.