PUBLICITAT

Andorra La Vella

«Un oblit» que ha costat una vida

La fiscalia absol a la propietària del can que va morir asfixiat dins d’un cotxe

Per ESTEFANIA GRACIA

Edifici de la Seu de la Justícia a Andorra la Vella.
Edifici de la Seu de la Justícia a Andorra la Vella. | Àlex Lara
La fiscalia ha absolt a la propietària de la Lluna, una gossa de raça golden retriever que va morir asfixiada dins d’un vehicle estacionat a Encamp el passat mes de juliol. La dona va ser acusada de deixar al can tancat dins del cotxe sense cap tipus de ventilació, fet que va provocar la mort de l’animal per «un cop de calor», segons va confirmar la veterinària durant el judici d’apel·lació d’ahir.
 
Com a defensa, el marit de la propietària va al·legar que havien deixat a la gossa tancada perquè els dos fills del matrimoni volien anar a la piscina, i al no trobar cap establiment que permetés entrar a animals, «vam haver de deixar a la Lluna dins del cotxe, tot i que vull afegir que és una pràctica que fèiem habitualment, però sempre deixàvem el sostre solar obert perquè pogués respirar». 
 
Un fet que el passat 20 de juliol no van dur a terme, ja que segons va confirmar l’acusada, «per les presses d’agafar les bosses i el material de la piscina, se’ns va oblidar deixar el sostre solar obert, per tant, el cotxe es va quedar totalment tancat, sense ventilació». Excusant-se també dels fets remarcant que va ser «un oblit, en cap moment va ser premeditat». 
 
Quan els agents van arribar fins al vehicle que contenia la Lluna –avisats per un vianant que havia vist l’estat d’asfixia que presentava l’animal– van haver de trencar una de les finestres del cotxe i van treure a la gossa rapidament. 
Seguint les instruccions d’un veterinari, van procedir a mullar el cos del can amb aigua freda per baixar la temperatura del seu cos, però tot i els esforços, l’animal va morir minuts després de ser traslladat a la clínica veterinària. 

Enfortiment dels càstigs / Tot i haver retirat la demanda presentada, en un principi la fiscalia volia que es condemnés a l’acusada sota una contravenció penal de maltractament d’animal i va demanar que s’imposés una multa de 200 euros. Una condemna força insignificant si es té present el fatídic resultat dels fets. 
 
Tot i això, amb la futura modificació del codi penal de maltractament animal –un compromís exposat pel Govern el passat mes d’agost i que suposadament s’ha de tirar endavant– els càstigs per aquests tipus de maltractaments seran més durs, ja que fins i tot podran incloure penes de presó, tipificant aquests casos com un delicte penal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT