PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Gouarré, «satisfet» per la sentència favorable del Tribunal d’Estrasburg

El Govern es limitarà a acatar la sentència de la Cort europea

Per E.J.M / M. C

L’advocat de Gouarré, Miquel Bellera, ahir al seu despatx.
L’advocat de Gouarré, Miquel Bellera, ahir al seu despatx. | Tony Lara
El ginecòleg Gérard Gouarré està «satisfet» de la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) de sancionar Andorra per no voler revisar la seva condemna segons el Codi Penal del 2005, que li és més favorable. Amb l’aplicació retroactiva del nou Codi Penal, la pena accessòria d’inhabilitació professional de per vida quedaria suspesa perquè és superior a la pena de cinc anys de presó a què va ser condemnat el 1999 per abusar sexualment de tres pacients.
 
L’advocat de Goaurré, Miquel Bellera, va explicar ahir que ara es demanarà «l’execució de la sentència» ja que les resolucions del TEDH no són d’aplicació immediata, sinó que s’han de sol·licitar. El lletrat va dir que la demanda d’execució s’ha de presentar al Tribunal Superior de Justícia i aquest decidirà quin estament judicial ha de revisar la sentència segons el Codi Penal del 2005.  Bellera va subratllar que la Cort Europea ha admès que s’han vulnerat dos drets fonamentals de Gouarré, inclosos a la Convenció dels drets humans: «l’article 7, que diu que no hi pot haver una pena sense una llei que la sustenti, i l’article 14, que tothom té dret a un recurs efectiu i que la seva causa sigui escoltada».
 
En cap cas es revisarà la sentència inicial, la que el va condemnar per abusos sexuals, sinó que la demanda de Gouarré consisteix en què té el dret que la seva pena fos revisada segons els criteris de la reforma del Codi Penal, que li és més favorable i que anul·larà la seva inhabilitació.
 
Bellera va comentar que no ha comentat amb el seu client la possibilitat de tornar a exercir la medicina ni tampoc a què s’ha dedicat el metge durant aquests anys. De fet, l’advocat va confessar que la inhabilitació és «una sentència andorrana, que s’aplica a Andorra, i per aplicar-se fora s’ha de demanar la seva execució a fora».
 
Quant a la indemnització, el lletrat va admetre que «era de preveure que el TEDH» l’acceptés, ja que no ho acostuma a fer, tot i que condemna Andorra a pagar-li 12.000 euros per danys morals, «una xifra important en aquestes sentències», va puntualitzar el representant legal. Bellera també va destacar que és el «primer cas penal d’Andorra que el TEDH resol i condemna l’Estat».
 
Per la seva part, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha rebutjat valorar la sentència. Cinca va manifestar que «el Govern l’únic que ha de fer és acatar la sentència i pagar les quantitats a les quals s’ha condemnat l’Estat andorrà». A més, va aclarir que «no hem fet una anàlisi sobre la necessitat de reformar les tipificacions dels delictes per agressió sexual perquè la sentència no posa en qüestió la normativa andorrana».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT