PUBLICITAT

Escales-Engordany

Els sindicats afirmen que el poder adquisitiu ha disminuït

Empresaris i sindicats demanen igualtat salarial entre homes i dones

Per LÍDIA RAVENTÓS

Treballadors del sector de la construcció.
Treballadors del sector de la construcció. | TONY LARA
Els sindicats coincideixen en afirmar que la congelació dels salaris dels últims anys com a conseqüència de la crisi econòmica ha fet minvar el poder adquisitiu de la classe mitjana i treballadora del país. 
 
Per tal de canviar aquesta tendències, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, vol augmentar el salari mínim un 10%. «La nostra proposta és fer una pujada gradual en 4 anys amb un 2,5% anual, de manera que en una legislatura es pogués arribar a l’increment del 10%», exposa. Assegura que aquesta reforma «és bàsica i necessària per no allunyar-nos cada vegada més de la realitat». A parer seu, actualment «els treballadors no tenen suficient poder adquisitiu per aguantar el país», la qual cosa provoca una «dependència excessiva del turisme com a país».
 
Ubach recalca que «durant aquestes festes s’ha vist com Andorra estava plena de gent, per tant ja s’han fet visibles els brots verds. Ara cal translladar-los també a la millora de sous». Del contrari, advera «és contraproduent perquè baixa el poder adquisitiu dels treballadors i de retruc també dels jubilats». 
 
El mateix opina el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, que certifica que «les empreses ho tenen molt fàcil». «Per què haurien de pujar els sous si poden acomiadar els treballadors i contractar altres persones a sous més baixos? O bé demanar que s’obrin les quotes per estrangers?», es pregunta. 
Fornieles senyala que el cost de vida s’ha encarit els darrers anys però que en canvi el poder adquisitiu dels treballadors s’ha quedat «estancat». «La bossa de la compra, els lloguers, la llum, el transport,... tot puja menys els salaris dels treballadors», explica. Però, sentencia, «això als polítics i empresaris no els preocupa». A més, Fornieles apunta que això «té un efecte dominó que acaba repercutint en les botigues petites que han acabat desapareixent» ja que «la gent gasta menys i això repercuteix en els comerços que depenen de la gent d’aquí». 
 
Tots dos convergeixen també en destacar que les dades facilitades pel Govern no són prou fiables. «Les dades del Servei d’Ocupació no són prou fiables perquè hi ha molta gent que busca feina i no està apuntada», declara Ubach. Per la seva banda, Fornieles es qüestiona «quanta de la gent que va ser acomiadada ha tornat a ser contractada? Això és el que a mi m’agradaria saber», subjecta. I especifica que aquesta informació la proporcionen les dades de la CASS «però aquestes no les donen». I agrega: «També m’agradaria saber el nombre de persones que ha decidit marxar del país perquè aquí no trobava feina». 
 
Els empresaris/ El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, veu «evident» la reactivació econòmica del país. Malgrat això, aferma que «el tema dels sous depèn de cada empresa». «N’hi ha que els pugen i n’hi ha que fan el que poden», manifesta. 
D’altra banda, el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, discrepa i assegura que «la tendència dels sous és a la baixa». Confirma que s’han creat llocs de treball «però no molts». I a més apunta que la causa de les dades positives és que molta gent ha marxat d’Andorra a buscar feina fora. 
 
Indignats amb la discriminació/ Empresaris i sindicats estan d’acord en què cal solucionar la diferència salarial que existeix entre homes i dones. El secretari general d’USdA planteja que «cal definir un salari segons la qualificació. Una qualificació per un oficial de primera, per un de segona i per un de tercera independentment de si són homes o dones per tal que no existeixin aquestes oscil·lacions». 
 
Guillem Fornieles també creu que la solució passa per marcar un criteri de llei. «Aqui el contracte és pesronal i l’empreasri imposa les seves normes. Si no hi ha una llei d’igualtat els empresaris seguiran fent el mateix», expressa. I reclama al Govern que «ho estudiï». 
 
Per la seva banda, Altimir confirma que no hi ha cap llei que ho reguli però anota que «això hauria de ser de sentit comú». «Tothom ha de cobrar segons el que produeix i segons la seva vàlua, independentment del seu sexe i del seu color de pell». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT