PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern desestima la reclamació de 365 milions dels Cierco

Cinca veu compatible una hipotètica liquidació de l’entitat amb què els clients recuperin els seus diners

Per Iván Álvarez

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la compareixença pública del dimecres.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la compareixença pública del dimecres. | Tony Lara
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va confirmar al programa La Rèplica d’ATV que el Govern ha respost aquesta setmana a la reclamació per responsabilitat administrativa que van presentar el passat mes d’octubre els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra. Cinca va indicar que s’ha tramès una resposta desestimant la reclamació presentada pels germans Cierco contra el Govern i l’INAF demanant 365 milions d’euros pels danys i perjudicis que asseguren que els ha causat tot l’afer BPA. Els accionistes van anunciar, alhora, que recorreran la decisió perquè consideren que «no és més que una sortida endavant de l’administració».
 
Cinca va remarcar que el Govern mai ha posat en dubte ni ha qüestionat l’estratègia que ha seguit la defensa de la família Cierco –tot recordant que l’advocat que dirigeix l’estratègia és l’excap de Govern Jaume Bartumeu–, però va tornar a lamentar que es vulgui posar en qüestió el sistema financer. 
 
En tot cas, des de la defensa dels Cierco asseguren que aquesta acció era d’esperar, i ara «seguint el procediment establert, els accionistes de BPA recorreran contra les desestimacions formulades, que en cap cas entren a valorar el fons dels greuges denunciats en la petició», segons afirmaven en un comunicat. «La legítima propietat de BPA manté intacte que el comportament de l’administració ha estat negligent i lesiu i ha generat uns perjudicis gravíssims que cal compensar», afirma el text.
 
Procés de resolució de BPA/ D’altra banda, el portaveu de l’Executiu va aprofitar la seva aparició en el programa d’RTVA per assegurar que veu viable que els clients recuperin els seus diners en cas que la resolució de l’entitat finalitzi amb la liquidació. «L’AREB ha dissenyat la resolució enfocada en la venda i s’ha dit diversos cops que, en cas que no fos possible, està l’opció de la liquidació», va indicar. En aquest sentit, Cinca va apuntar que, independentment de com acabi el procés, «l’objectiu és exactament el mateix amb la venda que amb la liquidació, és a dir, que els clients recuperin tots els seus diners». El portaveu va acabar de tranquil·litzar als afectats i va afirmar amb contundència que «és perfectament possible liquidar l’entitat i que la gent recuperi els seus diners».
 
També va recordar que encara hi ha vuit entitats interessades en adquirir Vall Banc i que, si ell tingués la virtut d’escollir, es decantaria per una opció estrangera, «perquè li donaria un nou operador financer a la plaça i tot el que sigui internacionalitzar-la amb un operador de fora, ens ajudaria a enfortir, atorgar credibilitat i normalitzar la nostra plaça financera», va exposar. A més, el ministre va afegir que «és fonamental que quan se sàpiga qui serà el comprador, automàticament comenci el procés perquè la gent recuperi els seus diners».
 
Finals de gener o al febrer/ Finalment, va intentar aclarir part dels dubtes de la ciutadania i va explicar el perquè encara no s’ha pogut culminar el procés de resolució.  Cinca va posar l’accent en aquest extrem i va remarcar que «s’ha de preservar la liquiditat del banc»i va demanar «una mica més de paciència». «A finals de gener o principis de febrer estarà tot conclòs».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT