PUBLICITAT

Andorra la Vella

La delimitació de competències i transferències, en dos anys

Naudi busca «el punt d’equilibri» per portar la reforma endavant amb eficiència / Fenoll anuncia la creació de polítiques d’igualtat i canvis en el Servei d’Ocupació

Per LÍDIA RAVENTÓS

Les secretàries d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i de Relacions Institucionals, Consol Naudi.
Les secretàries d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i de Relacions Institucionals, Consol Naudi. | TONY LARA
La nova secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, confia que en dos anys s’arribi a un acord per la delimitació de competències i transferències entre els comuns i el Govern. Així ho va anunciar ahir en la presa de possessió del càrrec juntament amb la Secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll. 
Naudi va recordar que és un tema del qual fa temps que se’n parla i va apuntar que totes les parts, tant el Govern com els comuns, volen arribar a una entesa en la delimitació de competències. «El Govern ho vol, els cònsosl ho volen i el Consell General també ho vol», afirmava. I recordava que «la llei de modificació de transferències que es va aprovar fa relativament poc obligava a tenir una solució per la llei de competències i transferències en dos anys». «Aquest hauria de ser el termini màxim per tenir tancat aquest projecte específic», certificava.
 
Pel que fa al funcionament, la nova secretària d’Estat va remarcar que el més important és «trobar el punt d’equilibri on ens sentim a gust i on es generi una eficàcia important al sistema». A més, va exposar que l’organització entre institucions es farà de forma conjunta i «no unilateralment». «Intentarem trobar un mètode i un tempo en què tots ens hi sentim a gust». 
 
Aquesta secretaria dependrà directament del cap de Govern, Toni Martí, que va reconèixer durant el seu discurs en l’acte de presa de possessió que el sistema «necessita d’una actualització i modernització» perquè «Andorra ha viscut canvis molt profunds, especialment pel que fa al model econòmic i fiscal, però també pel que fa a les necessitats dels ciutadans i a l’equilibri territorial». «És el moment i no tenim excuses», va sentenciar. 
 
Polítiques d’igualtat / Ester Fenoll va explicar ahir després de jurar el càrrec com a Secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació que es crearà una «àrea de polítiques d’igualtat» que pretén «abarcar qualsvol tipus de violència, així com tractar la discriminació en tots els seus sentits i motius i també establir alguna via o unitat de tractament a l’agressor». En aquest sentit, Fenoll va manifestar que es vol impulsar la rehabilitació dels agressors per tal d’evitar que siguin reincidents. «Evidentment en primer terme s’ha d’actuar sobre les víctimes però l’agressor és un element important sobre el qual també ha de recaure la nostra atenció per tal d’evitar al màxim que torni a repetir». Segons va declarar, el ministeri s’ha trobat amb casos «d’agressors que han repetit la conducta en diferents unitats familiars».
 
En aquest cas, Martí va destacar les polítiques d’igualtat com una de les prioritats del Govern i va considerar que Ester Fenoll és «la persona indicada per la seva formació jurídica i per la seva experiència professional dins l’àmbit social» per dur a terme aquesta tasca.
 
D’altra banda, la nova secretària d’Estat també es va comprometre a  portar a terme una reorientació del Servei d’Ocupació tenint en compte que «hi ha coses bones i altres que es poden millorar». Fenoll també va avisar que «primer caldrà revisar tota la feina feta per conèixer les polítiques engegades i a partir d’aquí decidir a quines se’ls pot donar continuïtat i quines cal implantar». Malgrat això, però, va reconèixer que hi ha un gruix d’aturats cronificats i que cal estudiar de quina manera se’ls pot ajudar. Juntament amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, l’objectiu de Fenoll és fer un seguiment i estudiar els perfils de cada persona per dur a terme l’orientació que més s’adeqüi a cada cas. 
 
Pel que fa a les polítiques d’infància i joventut, Fenoll va notificar que hi ha prevista una revisió de la legislació per tal «d’adequar-la a l’època en què estem i a les tendències de la normativa europea». 

Naudi assistirà a la primera reunió de cònsols/ La nova secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, participarà aquest matí en la reunió de cònsols que es realitza a Canillo. Tal i com va anunciar ahir Naudi en la presa de possessió, aquesta serà la primera reunió on assistirà com a secretària d’Estat i que servirà per presentar-se així com per començar a buscar el mètode de treball més adient. 

«Segurament demà [avui per al lector] el que es proposarà és a veure amb quin mètode hem de començar a treballar perquè tothom estigui molt còmode amb la línia de treball que s’intenti incorporar al desenvolupament del projecte», va comunicar. A més, Naudi ja ha fixat una reunió amb cada una de les parròquies per a les properes setmanes per tal de parlar detalladament de les competències i transferències dels comuns. 
 
A la reunió també està previst que es tractin altres temes com el nou model de concessions de transport públic i del vehicle elèctric. Per tractar aquest aspecte, a la trobada hi assisteixen el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, acompanyat del responsable de Transports, Nicolau Obiols, i de l’assessor, David Astrié.

PUBLICITAT
PUBLICITAT