PUBLICITAT

canillo

Els cònsols es mostren partidaris de regular els salaris per llei

Els comuns analitzaran els 35.199 expedients pendents a la Batllia per decidir quins assumeixen

Per marisa da costa

La primera reunió de cònsols desenvolupada ahir va servir als mandataris per fixar-se objectius i un calendari.
La primera reunió de cònsols desenvolupada ahir va servir als mandataris per fixar-se objectius i un calendari. | Tony Lara
Reunits ahir per primera vegada aquesta legislatura, els mandataris parroquials van prescindir ahir d’abordar la diferència salarial existent entre uns i altres, centrant-se en problemàtiques comunes com són el nou model de transport públic o la gestió dels 35.200 expedients que els afecten i dels que es passaran a encarregar un cop entri en vigor l’anomenada llei del saig, la qual cosa es preveu per al proper mes de març.
 
La reunió de cònsols desenvolupada ahir va elidir la polèmica dels darrers dies desencadenada per la redistribució salarial de la cúpula comunal encampadana. No obstant això, el cònsol major de Canillo i amfitrió de la trobada de representants, Josep Mandicó, va fer palesa la necessitat de trobar una «formula perquè d’una vegada per totes s’acabi la discussió» entorn d’aquesta qüestió. En la mateixa línia es va manifestar el líder encampadà, Jordi Torres, en considerar que «seria bo per a totes les entitats públiques» acotar els salaris perquè «facilitaria molt la feina i s’haurien acabat els debats».
 
El mandatari canillenc i portaveu dels cònsols en finalitzar la reunió va mostrar-se favorable a fixar un sou per a tots els líders comunals. Tant Mandicó com Torres van considerar necessari l’establiment, per llei, de topalls mínims i màxims per a la instauració dels seus salaris. Aquest requeriment, per contra i segons van apuntar, hauria de contemplar no només les autoritats comunals sinó «totes les entitats publiques», abastant d’aquesta manera tant el «Govern, els comuns com el Consell General» per tal que els qui assumeixen aquests càrrecs no ensopeguin amb aquest problema.
 
Deutes pendents/ La Batllia ja ha informat els recentment constituïts cònsols sobre el volum d’expedients per deutes pendents amb les administracions locals. En total, la justícia carrega amb 35.199 sumaris que afecten a les institucions comunals i que, abans no entri en vigor la llei del saig al març, hauran d’acordar quins segueixen per la via judicial i quins s’encaminen als comuns.
 
L’imminent diàleg amb el Consell Superior de la Justícia ha de servir per prendre decisions com quina part assumeix, per exemple, els expedients la data de prescripció dels quals s’aproxima.
 
La xifra total d’expedients, detallada, situa Andorra la Vella com la casa comuna amb més deutes pendents de cobrament. Fins a 12.000 documents afecten a la capital. La Massana, Sant Julià de Lòria i Escaldes se situarien pel darrere amb menys de la meitat d’arxius dels que afecten al centre, amb aproximadament 5.800 i 5.200 expedients les dues darreres, respectivament. També Encamp compta amb un nombre elevat, 4.600 expedients, mentre que Canillo i Ordino cuegen amb 1.100 i 900 cadascun. 
 
Retard de l'Orcand/ Els assessors dels comuns en matèria de recaptació aconsellen a les administracions definir per llei el funcionament de l’Organisme de Recaptació Comunal (Orcand), pel que «el funcionament físic» de la institució no tindrà lloc fins a l’estiu, previsiblement, malgrat que «virtualment» ja es troben en condicions de posar-se en marxa, segons va assegurar Torres.
 
La reunió d’ahir va servir majoritàriament per a marcar prioritats col·lectives com les que afecten a la nova secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí. Present durant la trobada, va acordar reunions amb cadascun dels comuns per tal de tractar l’etern tema de les transferències i de les competències que, segons anuncien uns i altres, hauria de cloure’s en els propers dos anys. Tant Mandicó com Torres van coincidir en asseverar que «la feina ja està feta» i que, per tant, únicament cal «acabar de posar-se d’acord en algunes qüestions». La graella salarial podria ser un d’aquests punts. 

El pla d’ajudes per adquirir vehicles elèctrics seguirà el model Engega i serà llest al març/ La reunió inaugural de la legislatura que els cònsols van mantenir ahir va comptar amb el ministre de Transports i, Jordi Alcobé, qui va presentar als mandataris els avenços pel que fa al nou model de concessions de transport públic, així com també va reprendre l’esforç que les institucions han de liderar en pro del vehicle elèctric.

Poc va detallar al respecte el portaveu canillenc, Josep Mandicó, que únicament va indicar que se segueix treballant en el que serà un «model novedós» que «millora l’actual». Sobre les subvencions per a l’adquisició d’un vehicle elèctric, va precisar que s’assimilarà al pla Engega, que es té previst que arrenqui al març i que, probablement, contemplarà les motocicletes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT