PUBLICITAT

Andorra la Vella

Liberals es defensa de les acusacions d’«anti-europeus»

El grup presenta una proposta d’acord per trencar amb la manca d’informació en el ‘cas BPA’

Per Iván Álvarez

Els consellers del Grup Parlamentari Liberal exposen davant la premsa el seu balanç de l’any, ahir a l’Andorra Park Hotel.
Els consellers del Grup Parlamentari Liberal exposen davant la premsa el seu balanç de l’any, ahir a l’Andorra Park Hotel. | Tony Lara
El Grup Parlamentari Liberal va desmarcar-se enèrgicament de les acusacions que, segons ells, s’han bolcat sobre la formació per no haver -se posicionat, de moment, a favor del pacte d’Estat. El president de la bancada blava, Josep Pintat, va lamentar que «se’ns acusa de ser anti-europeus i en aquest país potser ho som tots, perquè ningú planteja la integració a la Unió Europa perquè no convé a Andorra i el que es va a buscar és un acord d’associació». «Ens ho hem de fer mirar perquè, si tots fóssim tan europeus, el que voldríem seria la integració», va subratllar.
El més contundent al respecte va ser el conseller general, Ferran Costa, que va afirmar amb indignació que «em cansa que ens diguin que som anti-europeistes quan no és cert». «Ens estem jugant el futur del país dels propers 15-20 anys i fer-ho per inèrcies, amb lleugeresa i pocs fonaments ens alarma. I això és el que denunciem» va exposar. «D’anti-europeus, res de res, demanem rigor, seriositat i responsabilitat», va cloure Costa amb serietat.
La formació liberal va insistir en  la voluntat de cooperar, de «no girar l’esquena a Europa», en la necessitat de saber quin impacte tindria l’acord d’associació sobre el país i quina serà l’estratègia de negociació. En aquest sentit, Pintat va mostrar-se força crític amb el document sobre el pacte d’Estat que va lliurar el Govern i va apuntar que era «fluix», «resums que no expliquen res» i Costa va posar el dit a la nafra i va assegurar que «fa la sensació que està fet per un becari». El grup liberal va mostrar reiteradament la seva intenció de «col·laborar i de ser en el pacte d’Estat», però que necessitaven més temps per valorar-ho. «Volem l’acord, però el fet de mirar-nos la lletra petita no vol dir que no el vulguem», va indicar Jordi Gallardo.
Així, Pintat va afirmar, per cloure el tema, que en la primera quinzena de febrer presentaran les seves propostes al Govern per identificar quins impactes tindria l’acord i com cal plantejar les estratègies de la negociació. A més va afegir, en referència a l’Executiu, que «si paral·lelament ells creuen que han de signar un pacte d’Estat, no en farem més qüestió; i si convé, més endavant ens hi afegirem». 
 
‘Cas BPA’/ La mala praxis del Govern en el cas BPA va ocupar, també, bona part del balanç del any natural que el grup parlamentari liberal va oferir en un esmorzar amb la premsa. Pintat va insistir en la manca de transparència i l’opacitat de l’Executiu i va demanar una resolució immediata de l’afer perquè «cada dia que passa la situació es va degradant més». Aquí, el president liberal es va mostrar especialment irònic i va assegurar que «es diu que el procés ja està encarrilat i no sabem, si de cara a l’èxit o al barranc». 
El dirigent liberal va desvetllar que, per pal·liar la manca d’informació que estan patint els grups parlamentaris en aquest afer, han presentat una proposta d’acord al Consell General per tal que demani al Govern que faciliti als consellers generals la informació d’abast públic que reclamen i ells consideren necessària. «Com a consellers tenim tot el dret a tenir la informació i poder treballar per trobar la millor solució», va sostenir Pintat.
Paral·lament, la formació ha lliurat als altres grups parlamentaris un esborrany d’una llei de secret d’Estat amb la intenció que es faci un text legal consensuat i corregir «les mancances que ara hi ha». Pintat va afegir que si la proposta d’acord no prospera, no es tira endavant la llei de secrets d’Estat i el Govern segueix sense facilitar bona part de la documentació que se’ls reclama en l’afer, no descarten portar el tema a la Justícia. Tot i això, el dirigent liberal va matisar que «no ens agrada judicialitzar la política, però tenim clar que si tot això no prosperés, en funció de les respostes de les diferents demandes d’informació, es valorarà si és la via que s’ha d’emprar. Però de moment no estem en aquest camí ni molt menys».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT