PUBLICITAT

Andorra la Vella

Raiffeisen augura que al març sortirà tota la informació a la llum

La cooperativa es manté en demandar l’Estat si el cas acaba en liquidació

Per Estefania gracia

La cooperativa Raiffeisen.ad durant la roda de premsa d’ahir.
La cooperativa Raiffeisen.ad durant la roda de premsa d’ahir. | E.g.
El portaveu de Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, va destacar que el fet d’acceptar les accions judicials presentades pels germans Cierco contra les autoritats americanes «farà sortir a la llum tota la informació que es va tenir en compte fer la nota acusatòria de Banca Privada d’Andorra (BPA)». D’aquesta manera, Nomen va remarcar que a partir del mes de març «es mostrarà tota la documentació, intercanvis i comunicacions que hi va haver fins el gener del 2015, un mes on també van passar coses, i el nostre cap de Govern ho sap perfectament».
 
Tanmateix, Raiffeisen.ad va assegurar que manté la intenció de demandar l’Estat en el cas que la crisi BPA acabi amb una liquidació del banc pont i «perjudiqui greument als clients i treballadors de l’entitat». A més, segons la cooperativa, aquest serà «l’únic final possible si Govern segueix amb el propòsit de vendre Vall Banc i no es para a estudiar les altres solucions que contempla la llei i que nosaltres ja hem destacat des d’un principi». Aquestes vies serien, segons Raiffeisen.ad, «la reestructuració, la recapitalització, la venda parcial de l’activitat o la venda d’actius i passius de BPA». Tot i això, la cooperativa manté la seva oferta de col·laboració amb Govern «per tal de buscar una altra sortida menys perjudicial».
 
D’altra banda, Nomen va recordar que la revisió dels comptes de BPA acabarà divendres, «però aleshores els compradors interessats necessitaran dos mesos per analitzar-los i proposar ofertes», per tant, «les declaracions que ha estat fent el portaveu del Govern, Jordi Cinca, sobre que a finals de gener es vendria Vall Banc són totalment impossibles de complir». 
 
Posicionament dels clients / Raiffeisen.ad va assegurar que després de parlar amb els clients de BPA, s’ha constatat un canvi molt brusc en les esperances i pensaments d’aquests, ja que la iniciativa va destacar que durant l’inici del cas BPA, el 80% dels clients de l’entitat bancària «pensaven que la situació s’arreglaria i tenien confiança en les autoritats andorranes», mentre que el 20% restant «volia que se’ls retornessin tots els seus diners per poder-se  oblidar de BPA quan abans millor». 
 
Un panorama que segons Raiffeisen.ad ha canviat dràsticament, ja que ara mateix, «el 80% del clients de BPA volen recuperar els seus actius quan abans millor perquè ja no confien en una solució positiva ni en les autoritats andorranes», mentre que només un 20% «confia en que tot es solucionarà amb uns bons resultats». 
 
Per què Vall Banc no funciona / Segons Raiffeisen.ad, Vall Banc «no arribarà mai a funcionar perquè no es tenen corresponsals ni amb euros ni amb dòlars i sobretot perquè hi ha una manca de credibilitat de les nostres autoritats». Però el gran problema és que aquesta «falta de credibilitat ha fet marxar als corresponsals que hi havia». 
 
A més, Nomen va enumerar altres factors que afecten a la poca confiança que encara no deixa respirar tranquil·lament el país, com que els mitjans internacionals «estan plens de notícies sobre estructures de blanqueig externes a BPA vinculades amb gent molt destacada del món polític d’Andorra», així com la «incapacitat de tancar una auditoria que mai s’havia fet, un invent que espanta encara més al mercat estranger». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT