PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nou impuls al Borrufa

L’esdeveniment compta amb una estructura més nombrosa per fer-lo créixer en qualitat i quantitat

Per JOAN JOSEP BLASCO

La roda de premsa de la presentació es va realitzar a la seu central de Crèdit Andorrà.
La roda de premsa de la presentació es va realitzar a la seu central de Crèdit Andorrà. | El Periòdic
És tot un clàssic del calendari esportiu nacional. El Trofeu Borrufa celebra la seva 24a edició amb novetats importants, com la de l’estructura organitzativa. Amb aquesta variació es vol fer un pas endavant per a que l’esdeveniment guanyi en qualitat i sigui un pol d’atracció per a totes les potències mundials de l’esquí alpí, sense que en falti cap, buscant que les seves joves promeses es foguegin en una competició mesurant-se amb els corredors més destacats de la categoria, que en un futur han de ser els protagonistes a la Copa del Món. Algunes de les principals estrelles del circuit ja han passat anteriorment per Andorra, quan encara no tenien el nom que ara posseeixen. Del 25 al 28 gener tots es reuneixen a Arcalís, on es disputen vuit curses.
 
A partir d’aquesta edició, de la gestió se’n fa càrrec SECNOA, després d’arribar a un acord amb el Comitè Borrufa, la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), l’Esquí Club Ordino Arcalís i el comú d’Ordino. També es constitueix un comitè honorífic format per representants de totes les parts implicades, tant de les institucions públiques, com de la FAE, el comitè Olímpic Andorrà i la totalitat dels esquí clubs del país. «Volem donar una empenta encara major per poder atreure més països i equips», exposa Xabier Ajona, president del Trofeu Borrufa, que vol que es produeixin entre totes les parts implicades «sinergies per portar més països i més nivell». Com és habitual, per temes de calendari, les potències alpines no hi són presents. Itàlia, però, torna després d’anys sense ser-hi present. Però en canvi es troben a faltar Àustria, Suïssa, Noruega, Suècia i els Estats Units.
 
Amb la mateixa idea presenta els canvis organitzatius el president de la FAE, Albert Coma. «S’han fet canvis estructurals per diversificar feina, perquè el comitè Borrufa en si no podia arribar a tot, li faltava gent i voluntaris», assenyala el dirigent de l’ens, remarcant que ha de significar donar «un salt de qualitat» els propers anys. Els representants nacionals per a la cita encara no estan decidits. Els joves esquiadors han participat durant aquest mes en diverses proves per tal de fer una selecció d’una vintena d’esquiadors. Avui es donaran a conèixer.  L’esdeveniment, «pels esquí clubs d’Andorra és la carrera més important que tenen», per la representació del país que significa per als seus components que entren a formar part dels dos conjunts amb que compta el Principat.
 
Encara hi ha països que han d’acabar de confirmar la seva presència, però es compta amb la participació de 30 estats i 40 equips. A més d’Andorra hi són presents Algèria, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Japó, Líban, Mònaco, Polònia, Portugal, Romania, Rússia, San Marino, Turquia, República Txeca, Ucraïna, Uzbequistan i Xile. Fins a onze països comptaran amb dos equips. Són Andorra, Argentina, Bèlgica, França, Grècia, Holanda, Irlanda, Rússia, Espanya, Txèquia i Xile.
 
Una altra de les novetats és el retorn a l’estació de la cerimònia d’inauguració, amb la desfilada de les delegacions participants, a més dels habituals discursos institucionals. La plaça Major d’Ordino no deixarà enguany el seu grau de protagonisme, i serà la ubicació on es realitzi la cloenda, amb els guanyadors de cada cursa enduent-se el seu pes en caramels. Les curses tenen el seu epicentre a les pistes de Les Canals i la Portella del mig. El pressupost és de prop de 100.000 euros, amb un retorn directe estimat de 140.000. A la parròquia d’Ordino s’allotjaran 381 persones, amb 264 atletes, 98 entrenadors i 19 acompanyants. En dues setmanes seguides Vallnord acull tres competicions de caràcter internacional. Va començar el cap de setmana passat amb la Font Blanca, que iniciava el calendari de la Copa del Món d’esquí de muntanya. Dissabte afronta el Freeride World Tour i la setmana vinent el Borrufa. Totes aporten una tasca important a nivell organitzatiu, però el Borrufa és «l’esdeveniment que més hores requereix» per tenir-ho tot ben preparat, com afirma Ajona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT