PUBLICITAT

Andorra La Vella

El PS prescindeix al·legar per la redistribució salarial a Encamp

El primer secretari, David Rios, aposta per traslladar als comuns el funcionament del Consell General

Per IVÁN ÁLVAREZ

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, en un moment de la roda de premsa a la seu del partit, ahir.
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, en un moment de la roda de premsa a la seu del partit, ahir. | EL PERIÒDIC
David Rios, primer secretari del PS, va anunciar ahir que la formació socialdemòcrata, finalment, no presentarà al·legacions contra la decissió del comú d’Encamp de redistribuir el salari dels membres de la corporació. Diumenge passat, durant la celebració de l’Escudella, el conseller encampadà, Pere Marsenyach, va afirmar que estaven estudiant emprendre accions legals per l’aprovació de les noves retribucions a la corporació. 
 
Finalment, un cop analitzada la situació, el PS va decidir no presentar cap acció jurídica per l’augment de sou dels cònsols i per la reducció d’un 14% del salari de la minoria.
 
Ríos va sostenir que, segons l’entendre de la formació, i seguint el reglament d’organització i funcionament del comú, aquest canvi hauria d’haver-se vehiculat a través d’una modificació del pressupost de la corporació. Tot i optar per no fer al·legacions, el dirigent socialdemòcrata sí que ha demanat a l’actual majoria que «procedeixi tal i com està fixat a l’ordinació». 
 
El secretari del PS va justificar la decisió de no presentar al·legacions i va argumentar que «judicialitzar la política ha de ser per una raó superior» i no pas per «una situació que es pot esmenar molt fàcilment»
 
Reivindicació de les minories/ Rios va aprofitar la seva compareixença per instar a les majories comunals a tenir «un tarannà més obert amb les minories». En aquest sentit, el dirigent de la formació va voler il·lustrar la seva afirmació fent una comparativa de la forma de procedir al Consell General i de com es podria traslladar als comuns el mateix modus operandi. El secretari va assegurar que copiar algunes de les formes que es fan servir a nivell parlamentari permetria «millorar la democràcia» i aprofitar més «la tasca» dels consellers a les oposicions. Una feina, la de les minories comunals, que «és essencial en la democràcia» va remarcar.
 
Per a Rios, el sentiment actual és que «la feina de les minories als comuns no està prou valorada» quan en canvi «són una garantia democràtica del bon funcionament de les institucions» perquè «fan tasques de control a la majoria, fan preguntes i, fins tot, en alguns casos, fan aportacions» va subratllar. 
 
També va recordar com al Consell General es pacten molts aspectes com ara els horaris de les comissions, el calendari de sessions o les dotacions pressupostàries de cada grup. Entre d’altres punts, també va exposar que la documentació als comuns es reparteix tot just 72 hores abans de la sessió del consell –fins i tot va destacar el cas d’Escaldes-Engordany on es fan reunions prèvies– circumstància ben diferent a la que es dóna al parlament.
 
«Si traslladéssim el seu funcionament [el del parlament], la democràcia comunal milloraria moltíssim, hi haurà molta més transparència i la majoria podria aprofitar el treball dels consellers de la minoria», va insistir el primer secretari del PS. Per tot plegat va reclamar que «els cònsols actuals agafin algunes d’aquestes idees», el que permetria «millorar el funcionament de les parròquies i donar un millor servei al ciutadà».
 
Llei de secrets d’estat/ D’altra banda, Rios va assegurar que, en certa manera, el va sorprendre la proposta de llei de secrets d’Estat que pretén impulsar el Grup Parlamentari Liberal. La bancada blava va enviar un esborrany de llei als altres grups parlamentaris com a eina per pal·liar la manca d’informació i la opacitat que mostra, segons ells, el Govern, especialment en el cas BPA. 
 
El secretari socialdemòcrata va insistir en què el va cridar l’atenció que els representants liberals presentin una proposició de llei de secrets d’Estat «quan tot el món està evolucionant cap a lleis vers la transparència i aquí, en canvi, proposen lleis que afavoreixen el secret» va assegurar. «Com a mínim, el títol que han triat ja no ens agrada gens. Una llei que afavoreixi la transparència estaria molt més bé» va puntualitzar. 
 
A més, Rios va deixar clar que «el grup està analitzant i estudiant la proposició de llei i ja aprofundirem i prendrem una decisió, però també hi ha alguns punts que ens grinyolen una mica» va culminar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT