PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca valora d’«inqüestionable» la millora de la situació laboral

El Servei d’Ocupació registra el nombre d’aturats més baix des de l’any 2009 / El ministre portaveu assegura que les dades confirmen que s’han creat llocs de treball

Per LÍDIA RAVENTÓS

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres | TONY LARA
El nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació el mes de desembre de 2015 és de 404 persones, la xifra més baixa registrada des del 2009 –quan n’hi havia 355–. Les dades les va donar a conèixer ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on va valorar d’«inqüestionable» la millora de la situació del mercat laboral del país. Cinca va exposar que «aquest és un indicador més de la tendència positiva que estem vivint els darrers anys». De fet, va afegir, «es tracta de xifres molt properes a les que teníem l’any 2009» la qual cosa confirma, segons el ministre portaveu, «que s’han creat llocs de treball». 
 
Cinca també va fer referència «al debat» que van provocar les xifres que va fer públiques la setmana passada sobre l’augment del nombre d’assalariats. «Cal que tinguem la capacitat de contextualitzar les dades», va sentenciar, «ja que els números es poden llegir de moltes maneres però són els que són». I en aquest sentit, va anotar que si les xifres es comparen amb les de l’any 2009 «clarament són inferiors, però canviar una tendència de caiguda lliure no és fàcil».
 
El ministre portaveu va desenvolupar que «la realitat del mercat laboral andorrà és que no va parar de créixer fins l’any 2006» quan «de manera sobtada» va patir un canvi de tendència. A partir del 2007, va recordar, «la caiguda és molt pronunciada». Des d’aquell moment, cada any es van perdre 1.200 llocs de treball aproximadament. «Al final, això no és altra cosa que el reflex d’una crisi molt pronunciada al conjunt de les economies occidentals que també afecta de manera contundent a Andorra» i que s’ha traduït, va agregar, «en una pèrdua molt significava de llocs de treball». 
 
Cinca va insistir en què a partir de l’any 2013 «comença un canvi de tendència». «Modest», va aclarir, «però que fa que es comencin a recuperar llocs de treball». Una variació positiva, va notificar, que es manté de manera constant fins a dia d’avui. A més, va assegurar que un cop la CASS proporcioni les dades del nombre d’assalariats dels dos últims mesos de l’any «la pendent de l’any 2015 encara serà més significativa, ja que novembre i desembre sempre són mesos forts per la lògica de l’estacionalitat». 
 
Comparació de dades/ Si comparem el nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació de desembre amb el de novembre –quan n’hi havia 506–, podem dir que el nombre de persones en situació de recerca de feina ha disminuït un 20,2%. Respecte al desembre del 2014 –quan el nombre d’aturats registrats era de 567–, la disminució és del 28,7%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT