PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Servei d’Atenció i Mediació atén 348 casos en deu mesos

202 fets referents a orientació i atenció jurídiques i 146 d’orientació i atenció socials i mediació familiar

Per EL PERIÒDIC

Un grup de ciutadans del Principat estan a l’espera d’entregar uns tràmits administratius de Govern.
Un grup de ciutadans del Principat estan a l’espera d’entregar uns tràmits administratius de Govern. | TONY LARA
Un total de 348 persones, parelles o famílies van ser ateses pel Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia entre el març i el desembre del 2015. D’entre els diferents casos atesos, 202 van fer referència a l’orientació i atenció jurídiques, mentre que 146 van ser de l’àmbit de l’orientació i l’atenció social i mediació familiar, segons ha comunicat Govern.
 
Pel que fa als casos d’orientació i atenció jurídiques –entre el període definit anteriorment– el servei va atendre 34 reclamacions de quantitat, 78 relacionades amb la família, 21 de l’àmbit laboral, nou sobre la CASS, 18 de temes relacionats amb arrendaments i propietat horitzontal, sis de l’àmbit penal i 36 d’altres qüestions.
 
D’altra banda, el servei d’orientació i atenció social i de mediació familiar va acompanyar durant aquests mesos a un total de 108 matrimonis que van iniciat el procés de separació de comú acord i 38 parelles que van iniciar el procés de regulació de mesures paternofilials de comú acord. Tanmateix, dels 146 matrimonis o parelles atesos durant el període de referència, en 55 casos la mediació familiar va finalitzar amb la signatura d’un acord o conveni.
 
Objectius del servei / L’objectiu d’aquests servei, segons destaca Govern, és donar «una resposta integral i pluridisciplinària al conjunt d’usuaris de l’Administració de Justícia per a la defensa dels seus drets i interessos quan són víctimes d’una infracció penal».
Així, les seves finalitats són l’atenció als ciutadans, establint els canals de comunicació escaients entre l’Administració de Justícia i els ciutadans; l’orientació jurídica i social, oferint informació individualitzada sobre els recursos i mecanismes per a l’exercici i la defensa dels seus drets i interessos, i sobre els recursos socials dels quals puguin gaudir. A més, el servei també té com a objectiu l’atenció a les víctimes d’infraccions penals amb atenció personalitzada, assessorament i acompanyament amb els recursos i mecanismes institucionals, professionals i normatius existents per a l’exercici i la defensa dels seus drets i interessos, i en relació amb els recursos socials dels quals poden gaudir, així com la derivació, si escau, prop e les administracions, institucions o professionals oportuns.
 
Finalment, pel que fa a la mediació familiar, el servei ofereix a les persones immerses en conflictes matrimonials, de parella o familiars, un procés de mediació i resolució que afavoreixi el diàleg i l’assoliment de solucions satisfactòries per als cònjuges, els membres de la parella i els fills menors d’edat.
 
Orígens del l’àrea d’atenció / El Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia va entrar en funcionament el mes de març del 2015 com a servei públic gratuït de l’Administració general, i està integrat per un jurista, un treballador o educador social i un psicòleg, amb unes funcions estretament vinculades amb el seu àmbit de coneixements.
 
Així mateix, des que es va iniciar, el servei ha ajudat a diverses persones que s’han trobat en situacions de trencament de la unitat familiar, afavorint una transició menys traumàtica vers la nova situació personal i familiar, amb el benefici que això comporta en els menors que han hagut d’afrontar aquell trencament. La col·laboració entre aquest servei amb l’Administració de Justícia ha propiciat uns resultats positius, afavorint l’oportunitat d’ampliar a altres àmbits i situacions actuacions similars.
 
Altres actuacions / Al mateix temps, i d’ençà l’any 2001, Govern destaca en la seva pàgina que el Ministeri de Salut, Benestar Social i Família està duent a terme actuacions relacionades amb la violència de gènere, «que amb el temps ha superat la vessant assistencial puntual, encaminant els nivells d’intervenció cap a la protocol·lització de les actuacions amb una perspectiva interdisciplinària jurídica, psicològica i social».  
 
Al mateix temps, Govern remarca que les actuacions dels poders públics en aquest àmbit «és una reclamació cada cop més reiterada i exigida en el marc de les obligacions adquirides arran de la subscripció de diferents instruments internacionals, on es projecta la protecció dels drets de la víctima com una línea d’actuació principal i amb entitat pròpia». 
 
Així, diferents Convenis del Consell d’Europa ratificats per Andorra i integrats actualment en l’ordenament jurídic (com el Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans, sobre la protecció dels infants contra l’explotació i l’abús sexual, o sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica) contenen disposicions orientades en aquest sentit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT