PUBLICITAT

Sort

Establiments del Pirineu ofereixen habitacions amb llana xisqueta

En totes les estàncies la peça principal és el matalàs de llana

Per EL PERIÒDIC

Una estància de l’Hotel Pessets on es promociona la llana xisqueta.
Una estància de l’Hotel Pessets on es promociona la llana xisqueta. | ACN
Cinc allotjaments turístics de l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han transformat una habitació del seu hotel i l’han decorat amb articles confeccionats artesanalment amb llana d’ovella xisqueta, la raça autòctona del Pallars. 
L’objectiu d’aquest projecte liderat per l’Obrador Xisqueta i amb el suport del Parc Nacional, segons ha destacat l’ACN, és donar a conèixer als turistes els productes elaborats amb llana d’ovella des de la seva vessant de la decoració de la llar i de retruc promocionar l’ofici de pastor. D’aquesta manera, en totes les habitacions Xisqueta la peça principal és el matalàs de llana, fet a mà i amb 100% llana del Pirineu. A banda del matalàs, també s’omplen els racons de l’habitació de peces de llana com llums, cortines, capçals, catifes, cortines, gerros o marcs de fotos.
 
Des l’Hotel Pessets, Ramón Aytés va explicar a l’ACN que els clients que s’allotgen en aquesta habitació especial «reben una explicació del projecte i el més sorprenent per tots ells és el matalàs». Des de l’Obrador Xisqueta la intenció és recuperar-lo i posar-lo en valor. Tanmateix, el tècnic del Parc Nacional, Xavi Llimiñana, va destacar que el treball amb les races autòctones és una riquesa a conservar i va afegir que projectes com Obrador Xisqueta ajuden a treure partit de subproductes que no s’aprofitaven, «en el nostre cas la llana, i d’aquesta manera generar un valor afegit tant al ramader com al territori». La creació de l’habitació Xisqueta permet donar a conèixer la tasca del Parc, dels seus ramaders i d’entitats com Obrador Xisqueta que a través del foment d’una economia social donen valor al territori i donen oportunitats a la gent que hi viu. 
 
Totes les peces han estat fetes a mà per una dotzena d’artesanes del projecte Obrador Xisqueta amb la llana dels ramats locals. D’aquesta manera, les habitacions Xisqueta volen ser una plataforma per donar a conèixer i promocionar el producte local de llana, fet a mà i mostrar la qualitat a la que pot arribar aquest material. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT