PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Tertúlia literària al voltant de ‘Pedra de tartera’

La Biblioteca de Sant Julià acull la trobada per debatre l’obra de Barbal

Per EL PERIÒDIC

Portada del llibre 'Pedra de tartera'.
Portada del llibre 'Pedra de tartera'. | EL PERIÒDIC
La Biblioteca Comunal Universitària de Sant Julià acollirà demà a les 20.30 hores una nova sessió del club de lectura parroquial per dur a terme una tertúlia literària al voltant de l’obra Pedra de tartera, de l’autora Maria Barbal. La novel·la, publicada al 1985, es centra en la història d’un desarrelament. A més, aquesta va rebre el premi Joaquim Ruyra i va tenir una molt bona acollida per part de públic i els lectors de l’època.
 
D’aquesta manera, els interessats podran debatre els diversos aspectes que embolcallen aquesta novel·la que explica en primera persona la vida d’una dona, Conxa, que, ja gran i lluny dels paratges que la van veure néixer i on ha passat la major part de la seva vida, refà la seva trajectòria vital en una mena de memòries que recullen, en tres parts, tres estadis vitals de la protagonista. Ambientada al Pallars –i en el període històric que va des del començament del segle fins als anys seixanta– la vida de Conxa es veu fortament marcada pels esdeveniments històrics (l’adveniment de la República, la Guerra Civil, els primers anys del franquisme) d’una banda i, en un altre pla, per les característiques pròpies del seu entorn (la pobresa de la família, el fet de sentir-se forastera a casa dels oncles, la dependència envers els oncles, després del marit i després dels fills).
 
Maria Barbal / L’autora de Pedra de tartera, Maria Barbal, és novel·lista i professora de secundària. Va passar la seva infantesa al Pallars, un fet que va marcar les seves primeres narracions i que, amb l’amor per la terra que li va transmetre el seu pare, li va ajudar a veure el món d’una altra manera. Més tard, el 1964, es va traslladar a viure a Barcelona, on estudiaria filologia hispànica a la Universitat Central. 
L’autora també ha escrit narrativa juvenil i una obra de teatre, L’helicòpter (2000). En l’actualitat alterna l’escriptura amb la docència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT