PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AREB proposa als treballadors passar a Vall Banc el pla de pensions

Els assalariats es mostren preocupats davant la possibilitat d’acabar perdent el fons

Per IVÁN ÁLVAREZ

Façana de BPA.
Façana de BPA. | TONY LARA
L’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB) ha plantejat als treballadors de BPA la possibilitat de passar el seu pla de pensions a Vall Banc o, en cas contrari, liquidar-lo. Aquesta decisió ha suposat un cert desencís entre el gruix d’assalariats, dels que encara romanen a BPA, ja que són pocs els que veuen un aspecte positiu d’aquest moviment. 
 
Un treballador de Banca Privada d’Andorra va assegurar a EL PERIÒDIC que «tenim por que l’AREB faci alguna maniobra amb algun subterfugi legal o alguna acció que se’ns escapi i que acabem per perdre el fons», va lamentar. Per intentar trobar una solució i aconseguir una resposta definitiva davant d’aquesta proposta que no els hi acaba de fer el pes per desconfiança, els treballadors faran una votació la setmana que ve a mà alçada per determinar quina postura s’adoptarà i si es recollirà el guant de l’agència. 
 
Amb aquesta disjuntiva voltant el cap dels assalariats i un cop l’AREB va assabentar-se de la intenció de portar la proposta a votació, sense cap representant de la cúpula davant, les fonts consultades per aquest rotatiu van reconèixer que «els de dalt es van empipar». Dit d’una altra manera, segons aquest treballador, l’AREB va exigir tenir algun representant present en la votació a mà alçada dels treballadors de la setmana que ve i, fins el punt, de «rebre pressions per tal que les votacions es facin davant d’algun membre de l’equip directiu». «L’equip que, per cert, ni tan sols és partícip del fons», va subratllar. A més es dóna la circumstància que els treballadors que ja no hi són a l’entitat, que tenen encara el seu pla de pensions a BPA –i que evidentment no el poden tocar– no tenen dret a vot.
 
Es tracta d’un pla de pensions que tenen els treballadors de BPA com succeeix en moltes empreses. En el seu moment, el banc anava fent aportacions dineràries, així com cadascú dels empleats, i que conformaven el seu pla de jubilació individual. Un pla que, amb la llei de l’IRPF de l’1 de juny de 2015,va convertir-se en pla de pensions. La proposta de l’AREB, per tant, és traspassar tot aquest fons al banc pont, a Vall Banc, per tal de seguir fent les aportacions i gestionar-ho ells mateixos. «El neguit i la gran por que tenim és com pensen gestionar ells aquest fons quan sabem que ho portaran a pèrdua»,va manifestar. «El problema és que estem convençuts que com es passi tot el fons a Vall Banc ho acabarem perdent, per una mala gestió de cartera o per alguna maniobra estranya», va insistir. 
 
Prejubilacions/ D’altra banda, la font consultada va voler reivindicar el que estan patint alguns dels prejubilats. Segons el treballador de BPA, l’AREB ha arribat a un acord amb quatre d’ells i amb altres tres els estan pressionant per tal que acabin signant l’acord. En el cas dels quatre que ja han establert la liquidació, acabaran cobrant al voltant del 60% del que els restava per percebre –d’acord amb els anys que els quedava per jubilar-se–. Va destacar que els casos que queden per resoldre «curiosament estan vinculats a la cooperativa Raiffeisen.ad i, com no van acceptar signar aquest acord, ja els van deixar de pagar la nòmina del mes de desembre». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT