PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS pretén reduir la despesa del fons de jubilació en 1,3 milions

La formació socialdemòcrata vol «generar un debat» i retallar una quantitat que consideren «abusiva»

Per Iván Álvarez

Els consellers Pere López i Gerard Alís, en una sessió de l’octubre passat al Consell General
Els consellers Pere López i Gerard Alís, en una sessió de l’octubre passat al Consell General | Tony Lara
Els consellers de PS, Pere López i Gerard Alís, integrants del Grup Parlamentari Mixt, van presentar ahir cinc esmenes, en relació al pressupost del 2016, al projecte de llei de modificació del fons de reserva de jubilació per tal d’aconseguir reduir «el volum de despesa que entenem abusiu i excessiu».
López va exposar que era «excessiu» el volum de comissions que es paguen des del fons de reserva per a la gestió dels fons que, per l’exercici 2016, es pressuposta en gairebé quatre milions d’euros. El president del grup mixt va explicar que les comissions tenen un nivell mínim del 0,15% del «volum total de fons gestionats», al qual s’afegeix una comissió variable en funció del rendiment del fons –que és d’un mínim del 0,10%– tot i que el rendiment sigui negatiu com «està passant ara», va destacar López.
El conseller socialdemòcrata va lamentar que la partida pressupostària per aquest concepte «fregui els quatre milions d’euros» i va afirmar que és «un volum de despesa altíssim», tenint en compte que les entitats gestores, que són majoritàriament entitats bancàries del país, «actuen pràcticament com a custodis dels valors, ja que la manera com cal invertir ja ve donada pel mandat de gestió». En aquest sentit, va apuntar López, «el risc que han de prendre és relativament poc» i va recordar que durant els anys de govern socialdemòcrata el volum de comissions que es van pagar des del fons de reserves de jubilacions «van ser molt inferiors a aquests quatre milions» i que estaven «percentualment a la meitat del que s’està pressupostant al 2016». Per part seva, Alís va explicar que  aquestes esmenes també van dirigides a reduir en 350.000 euros les despeses de funcionament. En primer lloc, el PS va proposar eliminar la creació d’una nova plaça de tècnic júnior pressupostada en 41.600 euros. Alís va indicar que «no és necessària la partida», perquè ja hi ha personal suficient pel fet que la feina de gestió «ja la fan les entitats gestores».
També van manifestar la intenció d’eliminar una partida destinada a treballs d’assessorament, peritatges i auditories per valor de 72.000 euros i reduir a la meitat aquesta partida d’estudis i treballs tècnics, xifrada en 336.000 euros, tenint en compte que aquesta inclou les auditories legalment previstes, que no es poden suprimir. Finalment, el grup socialdemòcrata també va informar que pretenen reduir al 50% la partida de convenis per serveis de gestió que es preveu que pugui fer la CASS, pressupostada en 250.000 euros i que sigui de 125.000 euros.
 
Crear un debat/ Per tot plegat, el president del grup mixt va remarcar que l’objectiu del PS és «generar un debat» sobre totes aquestes despeses que es carreguen sobre el fons. López no va detallar quina reducció exacta proposen, però si va indicar que l’esmena que presenten en comissions podrà aconseguir una «rebaixa del 25% del volum»i, per tant, una reducció «com a mínim» d’un milió d’euros dels gairebé quatre que van subratllar.
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT