e

El Trofeu Borrufa arrenca amb dues cinquenes posicions

Bèlgica domina la primera jornada de competició amb dos ors i un bronze

L’equip andorrà al complert durant la cerimònia d’inauguració del Trofeu Borrufa, ahir a Arcalís. | Fotoesport
El Trofeu Borrufa va donar ahir el tret de sortida a l’edició del 2016, la número 24, amb dues cinquenes posicions, en una primera jornada en la qual Bèlgica va ser la gran protagonista, col·locant dos corredors en el calaix més alt del podi. Després de la competició va ser el torn de la cerimònia inaugural, que posava la cirereta del pastís a un primer dia en el qual el sol i les bones temperatures van ser presents a l’estació de Vallnord-Arcalís. 250 esquiadors de 30 nacionalitats diferents que delaten el campionat internacional andorrà com un dels més potents a nivell europeu.

En la categoria U16 tocava un eslàlom a la pista Les Canals i Bèlgica va deixar el seu segell en la categoria masculina amb la primera posició de Basile Lefevre i el tercer lloc d’Eliot Grandjean. Entre mig, el corredor de Nova Zelanda Ben Richards i Andorra va situar Bartumeu Gabriel en la cinquena plaça, a menys de dos segons del guanyador: «He tingut molt bones sensacions, he pogut marcar un bon ritme i espero continuar així els pròxims dies», va dir el vencedor.

En noies també va guanyar la belga Julie de Leeuw, seguida de la russa Ekaterina Kudriavtceva a mig segon i a 60 centèsimes va haver-hi una doble tercera posició: per a la britànica Sarah Woodward i la rusa Alena Khartcyzova. «És un gran triomf perquè corria contra rivals que no conec», va dir la guanyadora.

Zoe Ramírez, amb un 14è lloc, va ser la més ràpida de la delegació tricolor i Xènia Rodríguez també va entrar al top-15.
En U14 hi havia gegant a la Portella del mig. En la categoria masculina el més ràpid va ser el xilè Nicolás Pirozzi, amb només 28 centèsimes de marge respecte del francès Pablo Guillot. Leonardo Rigamonti va obtenir el bronze i l’andorrà Roger Bartumeu va aconseguir una meritòria cinquena plaça a 2.17, Mauro Acosta va ser vuitè i Albert Cinca, desè.
En noies va victòria va ser per a la italiana Anna Momicchioli, segona va ser la portuguesa Vanina Guerillot i tercera, la danesa Clara-Marie Vorre. La millor tricolor, Carla Mijares, va acabar setena a 1.46.

AGUARELES LOAN, 54È A LA COPA DEL MÓN DE MAMMOTH

Carlitos Aguareles Loan va disputar ahir la seva segona cita de Copa del Món a l’estació de Mammoth, als Estats Units, i va finalitzar en la 54a posició després de ser el 29è en les proves classificatòries.

El representant d’estil lliure de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va obtenir 32.00 punts en la seva segona ronda. En la primera, havia sumat 20.66. Segons va explicar el seu entrenador, Josep Gil, «el vent va ser important». Amb tot, en la primera ronda, Carles Aguareles es va quedar curt al segon salt i no va poder fer el tercer. En la segona ronda, al primer salt havia de fer un doble 1.080 i es va passar a un 1.260. En els últims dos salts no va poder completar la seva ronda. «Portem la bona línia i ara hem de continuar entrenant fort i construir la bona ronda», va indicar el tècnic.

En alpí, ahir hi havia dos entrenaments oficials de Copa d’Europa a l’estació suïssa de Davos. En el primer, el millor temps va ser per a l’austríac Johannes Kroell, amb 1:08.49 i el millor andorrà va ser Marc Oliveras, en la 34a posició amb 1.10.25, a 1.76. Matias Vargas va ser el 90è a 3.54 i Kevin Courrieu, 95è a 3.82.

Al segon entrenament oficial, el millor crono va ser per a l’italià Paolo Pangrazzi, amb 1.08.31, i Marc Oliveras ha tornat a ser l’andorrà més destacat a 1.99 del guanyador i en la 39a posició. En aquest cas, Kevin Courrieu va ser el 87è a 3.74, i  Matias Vargas va finalitzar 89è a 3.82.
Avui es disputarà el primer descens i demà, el segon.

ESTEVE I VILA GUANYEN LA MARXA PIRINEUS

Per últim, els corredors de la Rabassa-Naturlàndia Ireneu Esteve i Carola Vila van guanyar la Marxa Pirineu i a la Topolino Onna Morante va ser la 19a, Jana Mata 153a, Daniel Rossell 140è, Lluc Prodoprigora 148è, Iker Morlaes 152è. En allevi, Hasier Ferrando va ser el 125è.